úterý 24. července 2018

Špenát pěstování

Když špenát zasejete v dubnu, sklízíte jej počátkem června. Pokud sázíte špenát na podzim, musíte logicky počkat na špenát celou zimu, zato se však můžete těšit na sklizeň již velmi brzy na jaře. Pochází z jihozápadní Asie a do Evropy se rozšířil již ve 14.


Listy se musí trhat ještě před rozkvětem. Závěrem musíme říci, že každý, kdo vyzkoušel čerstvý špenát, ví že se s mraženým protlakem nedá srovnávat. Pěstování špenátu na zahradě není složité. Semena novozélandského špenátu je dobré předpěstovat, neboť se jedná o velmi teplomilnou rostlinu. Semena se před výsevem máčejí dny ve vlažné vodě.


Kyselina listová ve špenátu obsažená je velmi vhodná nejen pro těhotné ženy. Stačí ho vysít, zalévat. Někdy ani pletí nepřijde na řadu, protože vegetační doba špenátu může být okolo. Malabarský špenát patří k méně známým druhům zeleniny.


Sklízí se listy, které jsou lehce načervenalé. Může být až dva metry vysoký. Není sporu o tom, že čerstvý špenát je nejlepší. Se zmraženým protlakem se to nedá srovnat. Klasický špenát jsme zvyklí připravovat jako více či méně oblíbený pokrm na nejrůznější způsoby, zatímco špenát jahodový málokdo zná.


Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován z. Novozélandský špenát a jeho pěstování bylo u nás dříve poměrně rozšířené, ale dnes se řadí mezi méně známé druhy zeleniny. Obsahuje také více živin, než hlávkový salát – více železa, vápníku a vitamínů A, B a C. Spinacea oleracea) je jednoletá rostlina z čeledi merlíkovité – Chenopodiaceae, původem z Kavkazu, z oblasti dnešního Afghánistánu a. Jak jistě každý ví, špenát obsahuje železo, které je pro lidský organismus důležité.


Ovšem to není vše, je také zásobárnou neméně důležitého. Jen je pak potřeba sklízet ho až navečer, kdy rostlina spotřebovala větší část dusíky ze svých listů. Jarní a podzimní dny jsou krátké, noci dlouhé, takže přes noc načerpá více dusíku než při kratších nocích pozdního jara. Doporučené odrůdy pro pěstování listového špenátu Lorelay. Tmavolistý špenát se středně velkými polovzpřímenými listy je vhodný k jarním i. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit.


Jeho obliba zejména u dětí nastala začátkem 20. Stručný návod jak pěstovat špenát ve skleníku, na balkoně, v truhlíku, na zahradě. V obchodech jej můžete zakoupit jako čerstvý, který je často příliš předražený, nebo i jako mražený, který zase. Podzimní špenát si zajistíme výsevem pak polovině srpna. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme vhodné odrůdy špenátu v září (už ne do nádob).


Dá se pěstovat na záhonku nebo ve skleníku. Používají se listy, které se připravují obdobně jako klasický špenát. V březnu můžeme čtyřboč pěstovat ve skleníku, fóliovníku či v pařeništi.


Vzrostlý špenát čtyřboč (Tetragonia expansa) je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky