pátek 17. února 2017

Okrasná vrba

Potřebuje propustnou půdu a slunné nebo polostinné stanoviště. Více o pěstování , růstu, stříhání a množení na mém videu. Vŕba okrasná má podlhovasté listy, ktoré sú úzke a majú bielo zeleno ružové fľaky.


Na konci leta ružová farba vybledne. Proto lidové označení japonská vrba.

Prodává se jako keř, ale mnohem populárnější je stromková forma s korunkou v různé výšce. Preferuje slnečné stanoviská, alebo polotieň. Japonská vŕba je na pestovanie celkom nenáročná.


Listy má svetlo zelené s bielym mramorovaním na mladých. Nemusíte se bát, že vám vrba neobroste, nebo naopak naroste do obřích rozměrů. Původně je to keř, ne strom, i když je roubovaná na kmínku.


Vrba jíva má jak keřovou, tak stromovou podobu.

Poradí i si na sušších stanovištích. Jíva patří spíše do parků, protože dorůstá až do dvanácti metrů výšky a její kmen může v přesáhnout i půl metru. Strom však dobře snáší řez, takže ho lze každým rokem upravovat, aby nepřerostl. Vrba (Salix) je poměrně obsáhlý rod dřevin z čeledi vrbovitých.


Podle některých pramenů jej tvoří 30 podle jiných až 4druhů. V našich krajích roste v přírodě více než dvacet druhů vrb a nejméně okolo třiceti kultivarů se pěstuje v okrasných zahradách. Autor: Archiv ireceptar. Vrby se množí převážně řízkováním mladých prutů, většina druhů dobře zakoření ve vodě nebo ve vlhkém hlinitopísčitém substrátu s přídavkem rašeliny.


Je známo, že často ochotně zakoření i pomlázka, ze které vyrůstají vrby „pomlázkovníky“ se vskutku zajímavým kmenem. Okrasná vrba má krásně vybarvené letorosty. Na jaře vyrůstají jasně zelené listy s krémovými skvrnami a svítivými růžovými znaky. Stříhání okrasné vrby Roste rychle, nejvíce populární je forma stromku v různých výškách kmínku.


Stříháme ji před rašením a pak kdykoliv během léta. Stanoviště vrbě vyhovuje s vlhčí půdou. Je ideální jako solitéra do menší zahrádky nebo předzahrádky.

Tvarované dreviny: Vŕba japonská. Neprehliadnuteľný zástupca tvarovaných drevín je vŕba japonská (Salix integra). Vyniká v malebných zákutiach na brehu jazierka alebo tečúcej vody. Druhem, který získal mimořádně vysokou popularitu jako okrasná rostlina, je mimo jiné vrba s široce rozloženou korunou – běžně nazývaná japonská vrba.


Novinka Jedna z najkrajších sakúr, ktorá je na jar obsypaná veľkými, plnými ružovými kvetmi. Vrba japonská ( Salix integra ´Hakuro Nishiki´) -nádherně vybarvená, dorůstá do výšky až m. Vrba žalujka ali Salix babylonica je sicer očarljiv in lep dodatek za vaš vrt, vendar pa morate poznati njene lastnosti in potrebe, preden se odločite zanjo. Preberite si nekaj podatkov o njej, da vidite, če je vaš vrt primeren zanjo. Mladi listi se najprej obarvajo nežno roza in belo, kasneje postanejo svetlo zeleni.


Japonska vrba je čudovita grmovnica za vsak vrt. Da ohranjamo lepo obliko, jo vsako leto obrežemo. Prvič zgodaj spomladi in drugič v juniju.


Sadimo jo lahko tudi v bolj vlažno zemljo, vendar ne v težka ilovnata tla, kjer voda zastaja. Rod vrba je velice široký a patří k taxonomicky značně problematickým skupinám rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky