úterý 28. února 2017

Kdy sázet levanduli

Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Kdy‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu.


Von Generator bis Wäsche.

Alles finden, was Sie brauchen. Levanduli se daří v lehčí a spíše suché zemině, má ráda propustnou půdu, není náročná na živiny. Semena levandule vyséváme na jaře, ideálně v únoru a březnu, do misky nebo truhlíku.


Pěstujeme při teplotě okolo °C. Vzrostlé sazenice levandule přesazujeme po otužení na otevřený záhon. Levanduli pro sušení sklízíme v plném květu - zpravidla to bývá v průběhu srpna. Ostříháme květy se stonky v části, kde končí lístky.


Způsoby sušení levandule se nabízejí dva. Prvním je volné uložení do papírové krabice, kde vyskládáme natrhané kvítky se stonky vedle sebe a uložíme do sucha.

Druhým více známým způsobem je zavěšení levandule ve svazku květem dolů. Levandule můžeme také množit řízky, které odebíráme na konci dubna nebo v květnu. Pokud si přejeme sušenou levanduli i na ozdobu, seřezáváme květenství v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ve svazcích hlavou dolu.


Pokud sušené květy využijeme do čaje, koupele nebo vonných sáčků, můžeme sklízet až po odkvětu – silicemi budou stále nabité, ale na své si přijdou i včely, čmeláci a motýli. Přinášíme Vám informace o pěstování levandule. Najdete zde informace o výsevu a konkrétní návod jak pěstovat levanduli.


Toužíte si zasadit na zahrádce vlastní levanduli ? S následujícími tipy to hravě zvládne opravdu každý. Kdy a jak stříhat levanduli Pravidelně stříhané rostliny budou husté, bohatě větvené a bez holých částí. A čím hustší vaše levandule bude, tím bohatěji také pokvete. Dobrý den, koupila jsem si nedávno levanduli a zkouším ji pěstovat doma na okně, jelikož nemám ani balkon.


I když jsem si přečetla spoustu rad podařilo se mi levanduli přemokřit a tzv. Sázet je můžete na záhony, ale také po skupinkách pod stromy či mezi půdopokryvné rostliny (které se nemusí na jaře, na rozdíl od trávníku, síci). Přidejte levanduli do čokoládové zmrzliny nebo čokoládové pěny. Nasekané květy levandule přidáváme do rýže, do jehněčího a králičího masa, můžou být součástí marinád. Dobře se kombinuje s majoránkou, dobromyslí, petrželkou, rozmarýnem, saturejkou a tymiánem.


Pokud se ptáte, kdy sázet levanduli , můžete tak učinit na jaře, ale i na podzim. Na podzim byste však měli do zahrady sázet jen starší rostlinky, při kterých budete mít větší jistotu, že jim zima a mráz neublíží.

Pěstování levandule na zahradě je sice snadné, ale existuje pár věcí, na které je třeba si dávat pozor. Velké zásahy do rostliny dělejte ideálně z jara, nejpozději na začátku léta. Levanduli lze také seříznout po odkvětu, často stihne vykvést podruhé během vegetační sezony.


Levandule je velmi vhodná pro hromadné výsadby, vytvoříte si tak romantické voňavé zákoutí vhodné pro relaxaci. Je ale také možné narazit na levanduli modrou, růžovou i bílou (druhů existuje 3 v našich podmínkách se nejvíce pěstuje levandule lékařská). Maliník není vhodné sázet v přímé blízkosti plotu. Pokud chceme maliník co nejbezpečněji udržet ve zvoleném prostoru, je vhodné zapustit kolmo do půdy desky, které dalšímu prorůstání zamezí. Doufám, že mi s tím někdo pomůžete, levanduli miluji a hrozně ráda bych jí měla alespoň za oknem, když nemám zahradu.


Ale jak jsem psala, na pěstování čehokoliv jsem levá, proto se raději ptám odborníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky