pátek 24. února 2017

Založení kompostu

Dříve jsem je nepozoroval, až v posledních dvou letech. Názorně ukážeme, jak správně založit kompost a jak zajistit správné zrání. Pokud do kompostu přijde najednou větší množství trávy, listí nebo zbytků zeleniny, je vhodné promíchat je s trochou klasické zeminy, protože tak ulehčíte práci drobným živočichům a půdním mikroorganismům.


Vršek kompostu je dobré udržovat tak, aby veprostřed vznikl důlek a voda nestékala. Jestliže se vám kompost podaří kvalitně. Kompost by měl zůstat vzdušný, což podpoří tlení.

Ohrádka kompostu má být vzdušná – jak bude vypadat, záleží jen na nás. V koutě zahrady postačí i jednoduchý plůtek z větví. Kompostér postavte na rovnou plochu Kompostér nemá dno a potřebuje mít styk s půdou, protože právě odtud se do kompostéru dostávají mikroorganismy.


Ideální je smíchávat menší jemnější části s částmi hrubějšími, a tak je přidávat do kompostu. Pokud budeme vkládat hrubě nasekané větve, ty nám zajistí přístup vzduchu i do středních vrstev kompostu. Pokud vkládáme i posekanou trávu, necháme ji nejdříve oschnout, aby se mokrá nezapařila a nedošlo k jejímu zahnívání.


Přemýšleli jste o založení kompostu ? Nevíte k čemu přesně slouží, co má obsahovat a vlastně jak jej založit? Na otázky Vám odpoví odborník na.

Kompostu můžete postavit také z palet nebo fošen. Jak založit kompost Když máte promyšleno, z čeho kompostér vyrobíte, je důležité dobře kompost začlenit do zahrady. Ve skutečnosti je založení i udržování kompostu jednoduchou záležitostí, kterou zvládne každý začátečník. A co víc, v kompostu získáte skvělý. O kompostu panují mýty, že jeho založení je složité, dělá nepořádek nebo zapáchá.


Tyto skutečnosti jsou pravdivé pouze v případě, kdy kompostujete špatnými postupy. Pro správně fungující kompost přitom stačí dodržovat správný poměr složek. Nezkušeného zahrádkáře často od.


Jak na založení vermikompostéru? Podívejte se na video, ve kterém Vám ukážeme, jak na to! Pokud se Vám videa líbí a chtěli byste je šířit dál, neváhejte, budeme rádi, když poslouží co. Jednotlivé vrstvy kompostu je nutno střídat. Prokládáme tedy zelený odpad s hnědým, suché s vlhkým apod.


Vhodné je také vrstvy prokládat zeminou nebo. Co se děje v kompostu Při dostatečné vlhkosti a teplotě jsou organické složky kompostu rozkládány živými organismy, které se živí organickými zbytky. Jsou to především houby , aktinomycety , řasy , kvasinky , bakterie , roztoči , červi , chvostoskoci a mnoho dalších drobných živočichů. Otázka, kterou si klade téměř každý majitel zahrady.


Založit si vlastní kompost ? Někteří se ovšem nechají odradit představou, že se budou.

Pokud se pustíte do založení vlastního kompostu , mějte na paměti, že čím menší kousky do něj vložíte, tím rychleji dojde k jejich rozkladu. Vyšší teplota materiálu v počátečních týdnech po založení svědčí o správném procesu kompostování. Poznáte to pouhým zasunutím dlaně do kompostu. Pokud se materiál nezahřívá, je zřejmě příliš suchý, nemá vyhovující složení nebo ho není dostatečné množství.


Předně si musíme uvědomit to, že na zahradě nemáme odpa ale velmi cenný materiál, který je zapotřebí kompostovat, aby z něj vzniklo hnojivo, které. Nejprve se musíte rozhodnout, jaký kompost chcete vytvořit. Zelený je bohatý na dusík, hnědý naopak na uhlík. Při založení naskládejte naráz alespoň vrstev zeleného odpadu a patřičné množství hnědého odpadu. Rychleji tím nastartujete aktivitu mikroorganismů, které se na rozkladu podílí.


Pokud váš kompost zapáchá, změnil se proces rozkladu. V kompostu zužitkujete mnoho domácího odpadu. Ne všechno do něj však patří. Kompostovat můžete skořápky od vajec, slupky od brambor, banánů, citrusů a jiného ovoce i zeleniny, zbytky z kávy a čaje, květiny, listí, trávu, seno, piliny, kůru stromů. Do kompostu můžete přidat i novinový papír.


Přikrytí kompostu prodyšným materiálem pomůže zadržet teplo, které urychluje rozklad. Postačí stará deka, vysloužilý koberec nebo vrstva slámy. Při dlouhotrvajícím suchu mu prospěje pokropení dešťovou vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky