pondělí 27. února 2017

Tomel japonský

Má poměrně hluboko sahající kůlovitý kořen, ze kterého vyrůstají výmladky. Kůra kmene i větví je šedá neb nahnědlá a je pokrytá světlými lenticelami. Popis: Tomel (též známý jako churma či persimmon), patří do čeledi ebenovitých.


Opadavý keř nebo strom, dorůstající více než metrů, v našich. Sklízejte v září-listopadu.

U stopky se nachází vytrvalý, široce čtyřcípý kalich. Tomel známe většinou jako ovoce kaki, bobuli podobnou rajčeti. Roste na stromě příbuzném ebenu pocházejícím ze subtropických oblastí Koreje.


Místem původu je východní Asie. Od té doby, kdy si toto. Původem z Číny a Koreje. Dnes je rozšířený a produkčně se pěstuje v subtropech po celém světě.


V Japonsku dokonce patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce a dokonce se suší podobně jako fíky.

Dlouhodobé požadavky na velké množství vytěženého dřeva jsou příčinou postupného snižování počtu jedinců. Plody kónicky zúžené, středně velké do 150g, velmi dobré chuti. Zimovzdornost: -až -20°C i víc. Pokožka plodu je hladká, ve zralosti pak měkká a zbarvená do žluté, oranžové nebo červené barvy. Tomely jsou vždyzelené nebo i opadavé.


Chuť pripomína marhuľku. Zretie v septembri-novembri. Odporúča sa aj dať kaki spolu s jablkami do ig. Má sa konzumovať až je makký. Jedná sa o takzvané trpé odrody.


Tomel , známý také pod názvem kaki, je lahodné, slaďounké ovoce výrazné barvy a vanilkové vůně. Ta sice dají koupit ve specializovaných prodejnách, ale nejvhodnější je pořidít si mladou naroubovanou rostlinku. Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s pěstováním tohoto stromu u nás.


Máme možnost koupit rostlinu v nádobě, výška asi cm. Tomel japonský (Kaki) - pěstování K nám dovážené plody Kaki většinou neobsahují semena. Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti.

V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“ a sklízí se. Tomel virginský, též známý pod jménem Kaki plodí velmi chutné plody oranžové barvy. Plody mají sladké chuť a vanilkové aroma. Diospyros kaki - tomel japonský.


Tomel, známý také pod názvem kaki, je lahodné, slaďounké ovoce výrazné barvy a vanilkové vůně. Je však třeba jej konzumovat dostatečně zralé, jinak jeho chuť nevynikne. Dováží se zdaleka a nechává dozrát. Pokud si přejete kaki vyzrálé na slunci, nezbývá, než si vypěstovat vlastní.


Velkoplodá samosprašná odrůda, jejíž plody se po dozrání dají konzumovat přímo ze stromu bez trpké. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Pěstuje se zejména v subtropech v Asii, Středomoří i. Jste-li milovníky ovoce zvaného kaki, pak býváte nejspíš nemile překvapeni, že koupené ovoce na pultech našich obchodů je nezralé a nevalné chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky