pondělí 27. února 2017

Jarní cibulka pěstování

Velmi doporučujeme pěstovat cibuli ze semen. Rostlinky jsou kvalitnější, jsou již pevně usazené tím, jak se usadí semínko v půdě, jsou rovnější a nejdou brzy do květu. Cibule potřebuje slunné stanoviště, ne přímé světlo. Půda by měla být dobře propracovaná, provdušněná s dávkou živin. Jenže jarní cibulka , nebo též naťová cibulka nemusí být na vašich záhonech od dubna do června.


Je to rostlina, která nemá tak vysoké nároky.

Samozřejmě, že v parných létech se jí dařit na záhoncích nebude, ale pokud ji dáte na stinné místo a budete ji vydatně zalévat, můžete úrodu prodloužit prakticky na celý rok. Máme-li doma skleněné nádobky určené pro rychlení hyacintů, můžeme je při rychlení kuchyňské cibule využít. Ovšem perfektně postačí i zavařovací víčko od sklenice nebo jakákoliv malá sklenička. Je to dáno jak tím, že má mnohem zajímavější a ne tak agresivní chuť, tak je to dáno také tím, že má i mnoho možností využití.


Většina lidí si jarní cibulku opatří tak, že pro ni jde do obchodu. To může být náročné časově, finančně a chuť nemusí být vždy úplně dokonalá. Je proto na místě zkusit i variantu druhou.


Samozřejmě najdeme i mnohem méně náročné plodiny, ovšem také obtížněji pěstovatelné. Cibule a jarní cibulka je tedy takový zlatý střed.

Nepouštějte se do nich, pokud je tenhle rok na zahrádce vaším prvním. Zkušenějším pěstitelům však už vrásky na čele jistě přidělávat nebude. Co se z ní jí, jak ji vybrat a skladovat, poradí Lenka Bačinská. Přidá tip na domácí pěstování a oblíbený recept s jarní cibulkou, kterým je snadná domácí lučina.


Jarní cibulka je vitamínová bomba a právě teď je její sezóna. Je to takový první posel jarní zeleniny a její čerstvá štiplavá chuť oživí mnoho jídel. Ale pěstovat ji můžete vlastně pořád. Doporučené odrůdy pro pěstování cibule ze semen Bílá Albienka Výnosná středně raná odrůda bílé cibule s vysokým obsahem sušiny, určená pro jarní výsevy je vhodná na přímou spotřebu, krátkodobé skladování i pro sušení.


Alium fistulosum) Doporučené odrůdy zimní cibule. Proč jíst jarní cibulku. Recepty s jarní cibulkou. Je určena převážně pro přímé jarní výsevy.


Dužnina je pevná, bílá až nažloutlá, příjemné, mírně palčivé chuti. Zelená cibulka, cibule zelňačka a nať patří k žádaným jarním zeleninám. Samozřejmě v syrovém stavu je nejhodnotnější, zelená nať je bohatá na provitamin A , vlastní cibule obsahuje siličnaté látky, cukry, minerální soli a vitaminy C, B Ba E. Jednoduše skrojky stonků s kořínky ponořte do vody a jen sledujte, jak začnou hezky růst. Mezi jarní cibuloviny patří např.


Cibulovým květinám se daří nejlépe v písčitohlinitých půdách, kde hladina podzemní vody není příliš blízko povrchu půdy.

Po odkvětu vyžadují sušší počasí, aby cibule mohly zatáhnout a dobře vyzrát. Pěstování jarní cibulky. Při pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva.


Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné. Poradíme vám, jak na pěstování čočky na zahradě, aby se vám úroda. Cukrový meloun – pěstování. Právě jarní česnek má nejlepší skladovatelnost, ačkoli nejmenší výnosy.


Paličáky mají vysoké výnosy, ale ke skladování se hodí minimálně. Stroužky totiž brzy raší a sesychají.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky