Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažte máslem. Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte z plamene. Gratinované brambory se podávají jako luxusní příloha třeba ke steaku, s lehkým salátkem je však můžete servírovat i samostatně.
Pro odlehčení servírujte ještě s trochou zeleného salátu, který celému jídlu dodá svěžest.
Ukážeme vám, jak si můžete snadno a rychle připravit gratinované brambory. Připravíme je pro osoby přibližně za minut. Oloupeme brambory , nakrájíme na tenké plátky a pod tekoucí vodou opereme.
Cibuli nakrájíme na půl kolečka. Do zapekací mísy dáme. Troubu předehřejte na 16 horkovzdušnou na 1stupňů. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky.
Víme je připravit na množství způsobů, konzumujeme je i jako hlavní. Recept najdete v Kulinářské akademii Lidlu. Zároveň jsem v návaznosti na recept na španělskou tortillu jsem přemýšlela, jak vlastně vypadají ty opravdové francouzské brambory.
Proto se pokrm nazývá také jako gratinované brambory. Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Pokud máme v kuchyni k dispozici mandolínu, kráječ neváhejme teď zužitkovat.
Jednoduchý recept na klasické gratinované brambory se vám nikdy neztratí. K jemným plátkům brambor se nebojte přidat ani stejně jemně nakrájenou mrkev a. My je jedli jen tak, protože jsou v nich houby. Té se dosahuje pomocí sýra, sýrové omáčky nebo bešamelu, někdy také posypem ze strouhanky. Pod vypečenou krustou by měl být pokrm již šťavnatý. Podzim je pro mne roční období, kdy přestávám mít chuť na lehká jídla a saláty a užívám si chvíle, kdy si můžu dát hutné a teplé jídlo.
Gratinované tymiánové brambory s podmáslím, smetanou a sýrem Do kaše, která zbyla od večeře (zkoušel jsem do ní přidat provensálské koření), přidáme mouku a vejce, prolisujeme česnek a vypracujeme těstíčko. Někdy jsem toto jídlo dělávala pouze jako přílohu k pečenému kuřecímu stehnu, dnes jsem to dělala pouze jako hlavní jídlo a řeknu vám, úplně nám to stačilo. Na másle orestujeme cibulku a česnek, přidáme koření, zašplíchneme vínem, přidáme cukr a smetanu.
Vše svaříme do krémové konzistence.
Právě z těchto brambor jsem nedávno upekla gratinované brambory , které v naší rodině děláme poměrně často, protože všem tak chutnají. Tento recept se dá všelijak upravovat a experimentovat. Nebojte se toho, vzniknou vám neotřelé chutě, které se hodí k dalším pokrmům. Po rozkrájení neproplachujeme, vyplavil by se škrob.
Zapneme troubu, nastavíme. Zkuste tento skvělý recept. Výborně vypadají a ještě lépe chutnají. A navíc jsou jednoduché. Gratinované čili zapečené brambory se smetanou a sýrem připravíte snadno podle našeho receptu.
Jsou skvělé jako luxusní příloha i výtečné hlavní jídlo. Gratinované ovoce Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap.
Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter ) právě této připečené kůrky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.