středa 21. září 2016

Lilek rostlina

Nejvíce akcí a slev z akčních letáků #128196; na jednom místě. Nákupní seznam a hlídač akčních cen vám ⏰ umožní výhodnější nákupy #128176;. Květy jsou nachové až světle fialové.


Dorůstá až jednometrové výšky. Plodem jsou červenofialové bobule používané jako plodová zelenina a označované jako lilek. Za dobu existence v Evropě (zhruba od 15. století) se vyskytly různé názory na vhodnost konzumace jeho plodů a pěstoval se hlavně jako okrasná rostlina.

Když rostlina nasadí plody, necháme jich na rostlině nejvýše sedm, zbytek odstraníme, protože jen tak se dočkáme pěkných lilků. Autor: Archiv ireceptar. Nesmíme zapomenout také na opylování, takže pokud pěstujeme lilky ve skleníku, nezbude nám, než použít štěteček. Ke klíčení je potřebná teplota alespoň okolo stupňů a tak pokud nežijete v nejteplejší části naší země, umístěte ho do skleníku. Aby rostlina získala kompaktní vzhled proplétají se mezi sebou.


Jasmínokvětý lilek netrpí téměř žádnými houbovými chorobami. Ze škůdců se mohou občas vyskytnout mšice, a to nejčastěji na konci kvetoucích výhonů, dále svilušky a molice. Největšími producenti lilku jsou Čína a Indie.

Ve srovnání s nimi je u nás pěstován výrazně méně. Umístění a pěstování Popínavého lilku Popínavý lilek nemá rád vlhkou půdu. Kvete modře, fialově nebo bíle od června do září – podle druhu. Ve volné půdě pěstujeme jen v teplejších oblastech, v chladnějších pěstujeme jen ve sklenících nebo foliových krytech. Po dvou letech se již většinou nepřezimují původní rostliny, ale vegetativně se namnoží.


Dostupnost jednotlivých odrůd a prodejní období se může lišit, doporučujeme prodejnu kontaktovat předem. V zimě také provedeme řez. Před vyrašením nových výhonů ty staré razantně sestříháme.


Tato keříkovitá rostlina je příbuzná bramborám a má i podobné drobné bílé květy, které kvetou v létě. Rostlina potom poroste a pokvete bohatě. Na podzim lilek tvoří okrasné nejprve zelené.


Vytváří velmi dlouhé výhony, na kterých bohatě nakvétají krásné bílé květy po celou sezonu. Lilek převislý je balkonová rostlina. Je tak velice dobré půdu dostatečně přihnojit ještě před nasazením rostlin. Využívá se s oblibou komplexní hnojivo NPK.


Samozřejmě, že je prospěšné i hnojení v průběhu růstu. S předpěstováním semen je možné začít od konce února, přibližně do dubna. V této době by teplota neměla klesat pod °C.

Semena můžeme předpěstovat od konce února do dubna. Teplotu by měla být mezi - °C. Během léta, kdy lilek kvete, ho tak můžeme dát na balkón, na zahradu nebo za okno, během zimy je lepší postavit lilek tam, kde se netopí, například na chodbu. Obsahuje množství steroidních alkaloidů, mezi nejdůležitější patří solanin a solasodin.


Pro menší děti jsou nebezpečné černofialové bobule, které mohou zaměnit za jiné jedlé plody. Bobule lilku černého nejsou tak nebezpečné jako třeba bobule rulíku zlomocného, nesmíme je však podceňovat, protože obsahují zdraví. Při pohledu na něj snadno poznáte, že patří do příbuzenstva brambor. Koupila certifikovaná semínka pálivých červených papriček, ale dočkala se hroznů černých kuliček. Vyrostl jí plevel, mírně jedovatý lilek černý.


Trpí-li rostlina nedostatkem světla, má málo listů, špatně kvete a plodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky