čtvrtek 29. září 2016

Kostival lékařský využití

Tinktura z kostivalu , kterou si velmi lehce sami připravíme, skrývá v sobě obdivuhodnou moc. Je rozšířený v Evropě, u nás častý v příkopech, v křovinách u potoků a řek, ve vlhkém houští a na vlhkých polích. Kvete od května do července.


Ještě ve středověku se kostival používal místo sádry na zlomeniny kostí, z nastrouhaných kořenů se připravila kaše, která rychle ztvrdla. Využití podle moderní medicíny V dnešní době se kostival doporučuje jen pro zevní použití – pro léčbu pohmožděnin, modřin , podvrtnutého kotníku , pro rychlejší hojení zlomenin a ke snížení bolesti svalů , jako rubefaciens, derivancium.

Co se sklízí: kořen a list Nejvíce cenných látek rostliny kostivalu obsahují na jaře, když začíná růst, sbírá se proto během března a dubna – kořen také na konci vegetace, kdy rostlina sesychá, tj. Roste především na hlinitých půdách, bohatých na živiny. Předmětem sběru je především kořen sbíraný v březnu. Obsahuje hlavně slizové látky, třísloviny a silice, alkaloid symfytocymoglosin, konsolidin, organický vázaný vápník aj. Ovlivňuje krevní oběh a působí projímavě.


Kostival lékařský je zmiňován již od 12. Tato trvalka se lidově se nazývá hadí mord a jedná se o vzrostlou rostlinu s velkými chlupatými listy a fialovými květy.

Jednou z mála rostlin, kterou se v těchto chladnějších dnech ještě vyplatí sbírat, je kostival lékařský. Určitě jste ho už zaregistrovali na vlhkých loukách, při cestách nebo okrajích polí. Od minulosti až dodnes je jeho využití jednoznačné - tradičně známé schopnosti kostivalu jsou léčba zlomenin kostí, odřenin i kůže.


Je to díky alantoinu, který rostlina. Využití: Již od středověku patří kostival lékařský k vyhledávaným léčivým rostlinám, používá se především oddenek, ale i nať. Přikládá se na rány, zpracovává se do mastí, účinky se osvědčují při léčbě revmatismu, dny, pohmožděnin, křečových žil apod. Přidává se také do mýdel a šamponů. Lodyha dorůstá do výšky až jednoho metru.


Květy se rozvíjejí od května do září. Jako drogy se užívá kořen. Rostlina vyžaduje během celého růstu dostatečné zalévání. Během této doby je vhodné sbírat části rostliny k léčebným účelům.


Její kořen je vynikající při jakýchhkoli. Ve spojení se Saturnem, prvkem země a základní čakrou, působí zejména na lidi, kteří si nevědí rady se strukturou a formováním svého života, kteří si potřebují vytvořit základnu, od níž by se mohli odrazit. Dlouhé, jako prst silné kořeny, lze nalámat na zhruba 5-8cm kousky a svisle zasadit do kypré, vlhké zeminy.

Po zhruba týdnech vyraší lístky. V lidovém léčitelství se kostival používal pro své hojivé účinky. Doporučoval se na obtížně se hojící rány, pohmožděniny, ale i na zlepšení srůstu zlomenin kostí. Podívejte se ale nejprve, které části z kostivalu se sbírají a na co zabírají.


A pak už vzhůru na něj, do lesa, k rybníku nebo na louku. Na obrázku zde je kostival s modrými nebo nafialovělými květy, je možné nalézt rostlinu i s. Vědecký název Symphytum pochází z řeckého symfytos (srostlý). Jak dokládají mnohá lidová pojmenování, lidé si dávno všimli jeho příznivých účinků na hojení (scelování) ran a kostí. Zvažuju kostival lékařský , ale nevím v jaké podobě.


V prodejně mají pouze chladivý kostivalový gel. Mohl by jste mi poradit, v jaké podobě je nejlépe kostival použít? Měsíček lékařský a jeho léčivé účinky si u nás získaly mnoho příznivců, díky svému širokému spektru využití v lidovém lékařství.


Kopřivové semínko - tuto lokální superpotravinu je možné sbírat zhruba od poloviny července do poloviny září (s ohledem na nadmořskou výšku).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky