pondělí 26. září 2016

Pomazánka medvědí česnek

Pokud hledáte inspiraci na zdravý, chutný a rychlý recept, tak jste tu na správně: zde je. Na nějaké neduhy je prý také dobrý, ale to už bych se zase musela moc rozepisovat. Medvědí česnek voní, jak už popsala Sněhurka, česnekem.


Nevím jestli u vás, ale u nás prodává např. Metro, u vás Makro také bio medvědí česnek.

Pomazánka z medvědího česneku. Zbožňujete zdravé pomazánky? Použijte dary jarní přírody a udělejte si chutnou a zdravou pomazánku z medvědího česneku. Natřít si ji můžete na čerstvý.


Lučinu dejte do misky a prošlehejte. Přimíchejte nasekaný medvědí česnek a pažitku, osolte a opepřete podle chuti a podávejte s čerstvým pečivem. Když jsem trhala medvědí česnek , už jsem zároveň přemýšlela, na co ho použiji.


Mascarpone utřeme s tvarohem a hořčicí.

Přidáme omytý a najemno nasekaný medvědí česnek. Nakonec vmícháme pomleté ořechy a dochutíme solí a. Tuto bylinku s typickou vůní česneku najdeme od konce března do poloviny května na stinných místech v listnatých či smíšených lesích. Maris dnes jsem potřebovala zlikvidovat poslední medvědí česnek a sýrovou salsu, zkombinovala jsem ji do této pomazánky. Takže také tvaroh, ten česnek, asi PL salsy, pepř, místo Ramy jsem měla Floru a nastrouhala jsem tam asi ředkviček.


Je také prokázáno, že medvědí česnek pomáhá i při léčbě dlouhotrvajícího kašle. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“.


Piniové oříšky opražíme nasucho na pánvi. Pesto z česneku medvědího. Není divu, jsou z jedné rodiny. Výhodou medvědího česneku je jeho jemnější chuť, takže se na rozdíl od zmiňovaných druhů nemusí používat jen jako pikantní koření, ale jako samostatná hlavní zelenina.


Oproti běžnému kuchyňskému česneku má medvědí česnek účinky několikanásobně vyšší, využívají se jak listy, tak nať či cibule – v. O jeho skvělých účincích na náš organismus jsem se již zmínila v receptu na polévku z. Na pesto nebudete bylinku zpracovávat tepelně ani v alkoholu, proto je třeba ji pořádně omýt. Stačí ho jen přidat k pokrmu.

Rovněž jsou s ním dobré i další pokrmy jako třeba pesto, pomazánky nebo polévky. Záleží pouze na vás, co máte rádi a jak ho využijete. Můžete vyzkoušet recept na pomazánky, které jsou opravdu výborné. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý. Pokud máme v oblibě sýry, můžeme do pomazánky nastrouhat tvrdý sýr typu ementál, který opět změní chuť a konzistenci.


Pokud se vám pomazánka z medvědího česneku bude zdát příliš hustá, rozředit vám ji pomůže troška smetany. Tato rostlinka je skvělá do salátů, do pomazánek (např. moje milovaná ze slunečnicových semínek - recept níže), můžete ji usušit nebo zamrazit. Sesbíraný medvědí česnek propláchneme, osušíme a na velmi drobno nakrájíme.


Tvrdý sýr na jemném struhadle nastrouháme. V míse rozšleháme lučinu se zakysanou smetanou, přidáme tvrdý sýr a medvědí česnek. Obsahuje vitamín C, železo, je přírodním antioxidantem a stejně jako cibule a česnek působí antibakteriálně.


Bývá řazen mezi významné české detoxikační potraviny. Máme tak hned několik důvodů, proč jej zařadit do našich jídelníčků. K pečivu se skvěle hodí máslo, pesto nebo pomazánka.


Do misky dáme smetanový sýr, přidáme nakrájený česnek s cibulkou a petrželkou. Důkladně promícháme, přidáme olivový olej, okořeníme a osolíme podle chuti. Tvaroh s ostatními ingrediencemi vymícháme dohladka a nakonec přidáme nadrobno nasekaný medvědí česnek.


Sedm snadných základních receptů pro medvědí česnek - užijte si začátek jara s touhle aromatickou bylinkou. Můžeme obměnit - přidat trochu hořčice. Naučte se s ní správně zacházet a vařit s ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky