pátek 18. května 2018

Majoránka sušení

Buchen Sie jetzt ohne Vermittler! Archeologové ji objevili jako součást girland na mumiích z 1. Do Evropy se majoránka údajně dostala za křižáckých válek z Jeruzaléma. Z majoránky se také připravoval nápoj lásky. V dnešní době se majoránka používá v kuchyni jako koření.


Dorůstá do výšky asi cm.

V přírodě volně neroste. Pro nezaměnitelné aroma a malé nároky při pěstování majoránky. Jak správně bylinky sušit a skladovat. Existuje několik různých způsobů skladování a konzervace bylinek. Sušení , zamrazování, nakládání do oleje.


Vypěstujte si vlastní majoránku. Obliba pěstování čerstvých bylinek neustále stoupá, a to zvláště u těch, které jsou v našich kuchyních nepostradatelné. K léčení ji pěstovali již staří Egypťané.

V léčitelství se používá celá nať nebo kvetoucí vrcholky. Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Naposledy se sklízí na podzim, kdy se vytrhávají a suší celé rostliny. Je to vytrvalá keříčkovitá bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstá do výšky až centimetrů.


Vzpřímeně rostoucí lodyhy jsou porostlé šedozelenými plstnatými lístky. Těžko si bez majoránky představím mnoho oblíbených pokrmů, jako například gulášovou polévku, některé omáčky, pečená masa, nádivky nebo klasické pochoutky domácí zabijačky. Pro tento účel se u nás pěstuje, neboť ve volné přírodě neroste.


Genießen Sie unseren 4-Sterne-Service. K sušení se sbírají stonky majoránky před rozkvětem, v době květu už bylinka obsahuje podstatně méně aromatických látek. To je majoránka zahradní, bez které si neumíme dnes vaření vůbec představit. Nať k sušení seřezávejte těsně před rozkvětem a usušte na tmavém a vzdušném místě. Majoránku sušíme při teplotě max.


Při sklizni keřík neseřezávejte příliš hluboko, aby obrazil. Před příchodem mrazíků ji lze přesadit do květináče a pěstovat na okenním parapetu. Někdy se podaří rostlinu udržet do příštího roku.


Však je to bylinka pocházející ze Středozemí, kde panují zejména slunečné a horké, suché dny. Půda musí být bohatá na živiny, zároveň ale dobře propustná.

Pokud není půda dostatečně kvalitní, je vhodné majoránku v průběhu růstu přihnojovat organickými hnojivy. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout.


Poté nasekejte a zamrazte v sáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící. Někdy si budete muset vybrat, zda je pro vás důležitější vzhle vůně, nebo chuť bylin. Petrželka, pažitka, bazalka, majoránka , kopr, tymián, máta, levandule… Není nad to mít čerstvé bylinky stále po ruce.


A to i pokud žijete v bytovce nebo panelákovém bytě. Příliš místa vám nezaberou. Do truhlíku na balkon totiž spolu můžete umístit hned několik druhů.


Stačí jen vědět, kterým to vedle sebe svědčí a které se navzájem nesnesou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky