čtvrtek 19. října 2017

Zpracování cukety

Vše smícháte a necháte půl hodiny odpočinout. Pak naplníte do sklenic cca 2cm pod okraj, zavíčkujete a sterilujete minut na stupních. Z této dávky budete mít cca velkých sklenic. Koláč z cukety Autor: Archiv ireceptar. Kromě jablek vše smícháme a vytvoříme těsto.


Připravíme si drobenku z másla, hrubé mouky a cukru.

Jablka nakrájíme na plátky. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do nějaké přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží až do února dalšího roku.


Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození. Jestliže nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Na trzích se dají sehnat i velké a zralé cukety. Historie a pěstování cukety.


Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších pů potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.

V množině pomazánek z cukety se cuketová pomazánka s česnekem vyjímá jako aristokrat. Její příprava není obtížná a při zachování „technologické. Stačí okrojit špičky a připravit podle receptu.


Cukety nakrájíme na kolečka, cibuli na proužky, vydatně posolímě, promícháme a necháme asi dvě hodiny odležet. Suroviny na zálivku prošleháme a promícháme s odleželou zeleninou, případně dosolíme. Opět necháme rozležet, tentokrát asi půl dne. Cukety oloupeme, rozkrojíme a vnitřek s jádry vydlábneme. Nastrouháme na hrubším struhadle, do hrnce přídáme sůl, trochu pepře, mletý či celý kmín a. Pak scedíme, uvaříme ve vodě do poloměkka, narovnáme do sklenic, proložíme koprem a hořčičným semínkem nebo saturejkou a pepřem.


Cukety a papriky nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, cibuli na menší kousky a hned jí dáme krátce osmažit na oleji do sklovita. Přidáme cukety, papriky, česnek a chvíli dusíme. Dál přidáme zázvor, kečup, rajčatový protlak, sojovou a worcesterskou omáčku, opepříme, osolíme a necháme dusit minut za občasného promíchání.


Mladé cukety jsou výtečnou lahůdkovou zeleninou. Cukety zralé už musíme loupat a odstranit z nich střed. Zalijeme přislazeným roztokem, ve kterém cuketa ležela. Cukety v létě rostou jako z vody a často už nemáme nápady, co si s nimi počít. Poradíme vám několik receptů, které můžete vyzkoušet, a tak cukety chutně využít.


Menší plody jsou křehčí a lahodnější, a o dostatečný objem úrody se včasnou sklizní nepřipravíte.

Když na rostlině žádné plody neuzrají, nasazuje plody nové a nové, aby zajistila semena pro příští generaci. Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci.


V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi. Cukety omyjte a nakrájejte na šikmé plátky silné půl centimetru. Je bezpodmínečně potřeba, aby cukety byly mladé. Vajíčka rozkvedlejte vidličkou v hlubokém talíři společně s jednou lžící vody a špetkou soli.


Kuchyňské použití Často se používají maličké a chutné cuketky, prakticky bez vaty a zrníček, které jíme pro jejch vlastní chuť. Při přípravě pokrmů z nich oceníte, že jsou šťavnaté, křehké a nemají žádná semínka. Pokud necháte cukety přerůst, dojde k zastavení plodnosti.


Rostlina má totiž sílu vyživovat jen dva až tři velké plody, zbytek zakrní a začne postupně uhnívat. Zapečené cukety se šunkou a sýrem. Vyberte, co chcete vytisknout. Ingredience a postup přípravy Hlavní fotografie Galerie Komentáře. Postup přípravy receptu Vložit do kuchařky.


Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme. Kolečka cukety olejovou marinádou prolijeme a necháme uležet alespoň hodinu. Na grilu kolečka cukety marinádou pomocí mašlovačky potíráme a několikrát je obrátíme, až mají pěknou zlatavou kůrčičku.


Uvnitř budou měkké a šťavnaté. Hotové grilované cukety můžeme před servírováním ozdobit čerstvými bylinkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky