čtvrtek 26. října 2017

Chlévský hnůj

Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Kdysi se žádný zahradník neobešel bez pořádného chlévského hnoje. Díky tomu byla půda výživná, humózní, kyprá, zadržovala dobře vláhu.


Chlévská mrva je substrát nezušlechtěný, tj.

Teprve fermentací (zráním) z ní vzniká chlévský hnůj. Tato směs látek postupně zraje na hnojišti a po uzrání dává chlévský hnůj. Půda je díky němu výživná, kyprá, humózní a lépe zadržuje vláhu.


Dnes se k tradičnímu hnoji opět vracíme. Složení je velmi variabilní. Hnůj nesmí nikdy pocházet od zvířat, které užívají jakékoliv léky, antibiotika nebo hormony. Vždy se ujistěte, jaký má hnůj původ.


Jinak se nemusíte bát hnůj používat.

Používá se k přímému hnojení dobře vyzrálý. Lze jím hnojit na volných venkovních plochách i ve skleníkových záhonech. Hnojiště na českém venkově.


Přítomny jsou i další makroprvky a mikroprvky. Balení kg vystačí na plochu cca – m2. Granulovaný hnůj je velmi účinný, bývá doplněn o další látky.


A jedny kolečka chlévského hnoje se dnes prodávají i za 5- Kč. Přímá hnojiva obsahují přinejmenším jednu ze základních rostlinných živin buďto v organické nebo minerální formě. Dodávají rostlinám makro- nebo mikroprvky a patří mezi ně hnojiva průmyslová i statková.


Rozdělení hnojiv a vymezení základních pojmů 2. Dobře vyzrálý hnůj je tmavá snadno rýpatelná hmota (v povrchových vrstvách hnědočerná, ve spodních nazelenalá, která při styku se vzduchem rychle černá). Určeno je pro veškerou zeleninu, ovocné stromy a keře, okrasné rostliny, květiny (včetně balkónových) a další rostliny a plodiny. Skalice Číslo rozhodnutí o. Hnůj většiny menších zvířat, zejména trus drůbeže, obsahuje více živin než velkých zvířat, je často sušší a obsahuje více organických látek. Hnůj chlévský , statkové hnojivo , které vzniká zráním chlévské mrvy, tj.


Obsahuje – dusíku, asi fosforu, draslíku a vápníku. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce.

Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi. Množství poskytovaných živin — dusík, kyselina fosforečná a draslo — je ale poměrně malé a musí být doplňováno průmyslovými hnojivy. Pozor na chlévský hnůj a dusík Přidáte-li na plochu, kde chcete pěstovat cibuli, chlévský hnůj , cibule pravděpodobně shnije.


Jedná se o lepší hnojivo, než jakákoliv chemická hnojiva. Pokud by přece jen narostla, zřejmě nebude vhodná k uskladnění. Obsah výživných látek je podobný jako u kravského hnoje. Obě hnojiva mohou být v kompostéru společně.


Koňský hnůj je výborným doplňkem výživy pro náročné rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky