pátek 27. října 2017

Kopr vonný

Rostlina dorůstá výšky až m. Někdy je kopr označován jako plevel. Pěstoval se v Evropě již ve 3. Kopr je v Evropě známý již. Původ kopru je ze západní Asie a Středozemí.


Již Karel Veliký nařídil pěstování kopru na svých statcích.

Celá rostlina má výraznou vůni. V dnešní době je pěstován jako koření a zelenina. Na svých polích je nechal pěstovat i císař Karel Veliký. Byl užitečný v lékařství a gastronomii již za starého Řecka a Říma, přestože jeho původní domovinou je Asie. U kopru využijeme nať, květenství a semínka.


Leider keine Übersetzungen gefunden! Für die weitere einfach die Links unten verwenden oder das Forum nach kopr vonný durchn! Používáme ji hlavně čerstvou, ale i sušenou nebo naloženou v nálevu či soli jako koření a zeleninu.

V české kuchyni je to vyhledávaná a oblíbená přísada do mnoha pokrmů. Nacházíme o něm zmínky ve staroegyptských nápisech pod názvem „ ammisi “ a Řekové a Římané, kteří ho na svých výpravách přinesli až na sever Alp, ho pojmenovali „ anethon “. Jedná se o jednu z nejstarších léčivých bylinek a nyní je rozšířen po celé Evropě kromě. Využívá se do tradiční koprové omáčky, ale i do zeleninových salátů, polévek, brambor a tvarohových pomazánek.


Výborně se hodí také na ryby včetně uzeného lososa. Je to jednoletá, až metr. Použil jsem proti komárům a je jich znatelně méně. Profoukl jsem tím keře a porost tříprstníku, kde se schovávali.


Někteří samozřejmě přiletí od. Nehnojíme hnojivy s chlórem. Už za týdnů můžeme sklízet nať (výškou zhruba cm). Vyšší a kvetoucí kopr se nechává jako koření do zavařovaných zeleninových směsí.


Daří se mu nejlépe v teplejších oblastech, kde je v druhé polovině vegetace nižší úroveň srážek. Má přímou, jemně rýhovanou lodyhu, která je dutá. Listy jsou 3-4x peřenosečné, horní méně dělené. Pochází pravděpodobně z Přední Asie. V raném středověku jej do Evropy přivezli mniši, takže je zde dnes obecně rozšířený.


Je rostlinou z čeledi okoličnatých, kterou odedávna využívali v různých kuchyních světa i medicíně.

Velmi ceněn byl ve starověkém Egyptě. Jeho nať je tmavě zelená. Své využití najde v kuchyni. Vyšší aromatická jednoletá bylina pocházející z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie. Pěstuje se jako koření na zahradách a polích, daří.


Má také mnohé léčivé účinky, mimo jiné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky