pátek 27. října 2017

Jírovec maďal prodej

Mohutný strom, ktorý kvete nádhernými bílými květy. Sezónní prodej vzrostlých stromů ukončen (prodej probíhá pouze na jaře a na podzim). Jírovec maďal , Kaštan obecný.


Lidové názvy: kaštan, maďál, jírovec obecný, kaštan bílý, kaštan koňský, Goethův dub Používaná část rostliny: semeno (Semen hippocastani), méně se používá kůra (Cortex hippocastani), hlavně ve frankofonních zemích. Matečnou rostlinou je jírovec maďal (Aesculus hippocastanum). Při předávkování se mohou objevit příznaky otravy jako např.

Jirovec je až metrů vysoký, opadavý listnáč s široce vyklenutou hustou korunou a krátkým kmenem. Listy má vstřícné, dlouze řapíkaté, dlanitě složené z 5-podlouhle obvejčitých lístků, dlouhých až cm. Pupeny má velké, leskle červenohnědé.


Do našich oblastí byl dovezen v 18. Dnes je rozšířen prakticky po celém světě a patří mezi nejkrásnější stromy. Maďal je z maďarského magyal = durman, který má obdobné bodlinaté plody. Epiteta vztahující tento. Působíme v lokalitách: Praha Hradec Králové Jičín Kolín.


V listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala k barvení látek.

Pro včelaře je tato dřevina velmi důležitá (nektar je bohatý na cukry). Dřevo nachází uplatnění při výrobě nábytku a ve stavebnictví. Miloš Krump: Aesculus hippocastanum je strom z čeledi Sapindaceae. Dům a zahrada - Jirovec Kastan bazar. Prodejte snadno a rychle na Bazoši.


Přes půl milionů uživatelů za den. Najděte co potřebujete ve Vaší kategorii. Kaštany jsou obsaženy v zelených tobolkách, kde se nacházejí až kusy. Kaštan původně pochází z Balkánu, z Řecka a dalších dříve jugoslávských zemí. Pěstování kaštanu je hlavně jako okrasná dřevina určená do.


Má insekticidní účinky, fungicidní. Lidoví léčitelé ho používají při malárii, srdečně-cévních onemocněních, křečových žilách, hemeroidech, otocích dolních končetin, poruchách nadledvinek a mozku, Raynauldové nemoci, nedostatečném periferním prokrvení, bércových vředech. V dřívějších dobách se rovněž některé části používaly k barvení látek. Ostatně tento mnohdy statný strom nám poslouží i jinak. Využití najde jako nádherná solitera v zahradě a vytvoří nám příjemný stín.


Až m vysoký strom s kulovitou, mohutnou korunou. Kvete od května do června. Hojně využíván pro parkovou výsadbu. Ceněná medonosná dřevina.

Jeho přirozený areál byl v severním Řecku, ve střední Albanii a na několika místech v horách v Bulharsku. Nyní jsou u nás jírovce často pěstované. V posledních letech je ohrožuje drobný motýlek klíněnka, jeho housenky vyžírají jírovcové listy.


V některých pramenech je jírovec uváděn jako jedovatý, při vnitřním užití může vyvolat křeče žaludku, nevolnost či ztrátu koordinace. Vnitřně by ho tedy rozhodně neměly užívat děti, dále těhotné a kojící ženy a podle některých bylinářů ani lidé, kteří mají problém s játry a ledvinami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky