pondělí 30. října 2017

Syrský ibišek

Hojně se pak pěstoval v Egyptě, odkud si přinesl jméno: „kmotrem“ je mu posvátný egyptský pták ibis, jehož jméno zní v originále hib (v řečtině ibis). Ibišek Syrský dobře snáší řez, který provádíme nejlépe v předjaří. Zejména u starších rostlin je třeba větve spíše prostříhat, než zkracovat a pustit světlo do keře. Hlavně odstraníme i všechny větve suché a zmrzlé. Ibišek syrský je nádherný nejen květem, ale má také mnohé léčivé účinky.


Svůj původ má v teplých (tropických a subtropických) oblastí po celém světě.

Ibišek se používá jako zvlhčující prostředek pro změkčení a uklidnění pokožky, tak také jako prostředek pro vnitřní trávení. Nemá problémy ani s prudkým sluncem, ani s mrazem. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:Tyto keře dorůstají výšky 2-metry. Aby ibišky hojně kvetly, potřebují slunečné, dobře chráněné stanoviště.


Ibišek vytváří keře vysoké nezřídka 2m a 4-5m široké. Nádherně bohatě kvete velkými květy (cm) od poloviny léta (někdy už od června) do. Jsou to dřeviny i byliny s nápadnými květy, rozšířené v tropech a subtropech celého světa. Ibišek je rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi slézovité.


Některé druhy jsou využívány jako okrasné rostliny, dále jako potravina – ibišek syrský, ibiškovec jedlý, v textilním průmyslu či truhlářství.

Daří se jim v dostatečně propustné, středně živné a rovnoměrně vlhké půdě. Pozor dejte na přehnojení. Ibišek není nutné zastřihávat, a to pokud je umístěn v dobré půdě, sám se formuje do hustého keře. Vysoké, bohatě kvetoucí vysoké keře ibišku mají mnozí spojené se vzpomínkou na dovolenou ve Středozemí.


Daří se mu však především v teplejších oblastech či na. Prodám ibišek Syrsky Blue chiffon - modrý. Jedná se o nenáročnou rostlinu, odolnou proti mrazu, krásné velké květy.


Velikost rostliny je 2 - cm. Keř, který dorůstá výšky - metrů. Květy mají průměr cm. Hibiscus syriacus, česky ibišek syrský , je keř patřící do čeledi slézovité. Pochází z Indie nebo Číny, kde roste vysoko, vytvoří i malý strom.


Mladé keře rostou zpravidla celkem rychle,ale některé plnokvěté kultivary i pomalu. Vhodný do prachové propustné půdy. Na zimu dodatečně přikrýt.


V našich podmínkách je rostlina stále častěji pěstována také jako okrasná pokojová rostlina. Podle toho volíme i způsob stříhání. NÁVOD - Jak postupovat při obdržení zásilky: Krabici opatrně rozbalujeme od shora dolu.


POZOR NA PORANĚNÍ - jednotlivé krabice jsou zajištěny mimo jiné.

Jako letnička je občas pěstován jednoletý druh ibišek trojdílný ( Hibiscus trionum ). Srovnejte ceny produktů internetových obchodů. Nově přehlednější a rychlejší. Tento keř je na zahradách oblíbený především pro své nápadné květe, které v pozdním létě kvete a které svojí exotikou připomínají atmosféru. Syrský ibišek zkrášlí vaši zahradu nejen svým netradičním vzhledem, ale také bohatým květenstvím velkých miskovitých květů v různých barvách.


Větve má vzpřímené až rozložité, světle hnědé, v mládí huňatě chlupaté, později lysé. Listy jsou řapíkaté, vejčité až kosočtverečné, často 3laločné až 3. Novější, efektní odrůda ibišku s většími modrými květy, podobná odrůdě Blue Bird. Vínově červený střed květů je větší s výraznějšími a delšími paprsky až do poloviny květních plátků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky