čtvrtek 26. října 2017

Dřeviny na skalku

Pěstujeme a prodáváme hlavně skalničky, dále některé trvalky a okrasné dřeviny. Náš online katalog je pouze informativní a seznámí Vás jak jednotlivé rostliny vypadají a jaké mají nároky na pěstování. Pamatujte na to, že estetická role dřevin nemizí ani v zimě, kdy jsou jejich listy už dávno pryč. Nelákají barvami, ale dodávají skalce harmonickou vlnu svými tvary.


Naopak u stálezelených dřevin se zpravidla sází je na sytou zeleň jejich habitu, která odsunuje jakékoli další aspekty do pozadí. Zakrslé keříky a miniatury známých stromů se těší čím dál větší oblibě.

Je to možná tím, že se šíří trend nevzdávat se zeleně ani na malých. Pro skalku je na trhu mnoho speciálních nízkých a zakrslých dřevin, ale jen opravdoví znalci jejich názvy sypou z rukávu a vědí, kam je vysadit a jak bude keřík vypadat na jaře či za deset let. Na skalku se hodí dřeviny menšího vzrůstu, polštářové a půdopokryvné rostliny nebo cibuloviny.


SKALKA S JEHLIČNANY A TRVALKAMI Vytvořte si skalku s jehličnany a trvalkami - získáte pro vaši zahradu krajinu v malém. Prro výsadbu zvolte dřeviny nízkého vzrůstu. Rozmístění dřevin by mělo působit přirozeně.


Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo. Na skalku patří i dřeviny, třeba zakrslé keříčky nebo stromky, ty je nejlepší vysazovat mezi říjnem a dubnem.

Petúnie nechce průvan, begonie mokré listy. Získáte na ní základní zkušenosti a snadno ji později rozeberete, až přijdete na to, že vás to „chytlo“ a už o tom něco víte, abyste postavili skalku velkou. Je totiž téměř pravidlem, že začátečník svou první skalku po čase (i dost krátkém) rozebere a přestaví na dokonalejší. Jak jsme si již řekli ve stati o stavbě skalky, musíme již od začátku stavět skalku tak, aby na ni byl pěkný pohled ještě před osázením.


Rostliny mají dílo dotvořit, nikoliv zakrývat chyby, jichž jsme se dopustili při stavbě. Miniaturní dřeviny se mimoto krásně vyjímají na skalkách. V miniaturní nebo zakrslé podobě najdeme snad všechny druhy jehličnanů, které se u nás pěstují. Okrasnou funkci plní celý rok, většina z nich před zimou neopadává.


Vítejte na našich stránkách naskalku. V ceníku pak najdete rostliny, které jsou aktuálně nabízeny k prodeji. Naopak dřeviny vysázené na vrcholku skalky naopak mají zdánlivě zvyšovat její výšku. U všech dřevin je důležité znát, jak budou vysoké nebo rozrostlé i po více letech a vhodně určit jejich umístění už ve fázi projektování.


Vhodnými dřevinami jsou například kleč, jalovec, janovec, pěnišník, mamota, rojovník, kyhanka. Dřeviny nesmí konkurovat skalničkám a zastiňovat je. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


Barevná skalka ozdobí zahradu. Přemýšlíte, jak doplnit skalku o zajímavé dřeviny , které by ji mohly nádherně ozdobit?

Minule jsme se věnovali dřevinám. Na zálivku ani živiny nejsou náročné. Zaléváme je několik prvních týdnů po výsadbě a jen mírně, aby půda byla pouze vlhká, nikoliv mokrá.


Pokud jsou již dostatečně zakořeněné, nemusíme je prakticky vůbec zalévat, závlaha by byla nutná jen při suchu delším než měsíc a doprovázeném teplotami kolem °C a více. Na okrasných dřevinách nás v první řadě zajímá, zda jsou dřeviny opadavé nebo stálezelené a jaké mají listy a. Vypěstujte si na zahradě lísku. Jak připravit okrasné dřeviny na jaro? Kdo nemá zahradu, tedy na balkónech, dvorcích, na zídkách schodišť apod.


Východní nebo západní poloha je výhodnější než jižní, kde mnohé druhy dosti trpí. Jižní poloha je vhodná, jestliže máme možnost skalku mírně přistínit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky