pondělí 23. října 2017

Druhy hortenzii

Jen ve východní Asii roste na druhů hortenzií. Hortenzii drsnou (H. aspera) nestříháme. Pro hortenzii latnatou smíchejte kompost, rašelinu a písek v poměru 5:2:1.


Kvete od července do září nafialovělými květy a má červené stonky a zeleno-vínové pilovité listy. Pro růžové a červené odrůdy použijte směs kompostu , jílu, mórovky a písku v poměru 4:3:2:a pro bílé a modré květiny připravte směs mórovky, kompostu, jílu a písku v poměru 3:2:5:5.

Hluboký stín není pro hortenzii to pravé, k životu potřebuje světlo jako jiné rostliny. Pôvodná farba záhradnej hortenzie je ružová, avšak, a čiastočne to platí aj pre iné druhy hortenzií s výnimkou bielo kvitnúcich, farba okvetných lístkov reaguje na pôdne pH. Zmenu farby kvetu do modra má na svedomí nižšie pH pôdy, cca až a prítomnosť mikroelementu hliníka.


Asi sa mojej hortenzii niečo stalo, kvety má len po okraji súkvetia. Nový rast sa javí svetlejší než starý a stonka nie je tak. Je potrebné poznať aký druh máme, najmä kvôli správnemu výberu stanoviska.


Rostliny ovinuté kolem starých stromů působí efektně.

Ale pozor, popínavého partnera byste měli vybrat pečlivě podle druhu a tvaru dřeviny. Druhy hortenzií Pridal Anonym (bez overenia) dňa 26. Prořezáváme v březnu nebo po odkvětu. Pěstovat se dá nejen v záhoně, ale i ve velkém květináči například na terase. Má ráda teplo a ve vyšších polohách vyžaduje přikrytí.


Je krásným doplňkem zahrady či terasy. Jednotlivé druhy hortenzií sa líšia aj sfarbením kvetov. To závisí najmä od kyslosti pôdy. Don - hortenzie odlišná. Pěstovat hortenzii latnatou můžete podobně jako velkolistou i ve velkém květináči na slunné terase.


O tu však musíte pečovat o trošku více. Je třeba ji vždy na jaře zkrátit asi o třetinu, klidně i víc (postačí ponechat 2-pupeny na každé větévce). Druhy a odrůdy Nejdříve se Evropané mohli setkat s hortenzií stromečkovitou (H. arborescens) ze Severní Ameriky.


Hydrangea arborescens L. Některé druhy hortenzií náležejí mezi okrasné dřeviny, cenné zejména bohatými květenstvími a letním kvetením.

Všechny druhy hortenzií obsahují určité množství kyanidu v listech a květech, proto se nedají používat jako čaj nebo lék. Jsou primárně pěstovány jako zahradnické a květinové uspořádání rostlin. Aby nám každoroþne kvitli, treba dodržiava správny spôsob pestovania a rezu pre jednotlivé druhy.


Pestovanie hortenzií má tisícročnú tradíciu nielen ako okrasnej, ale aj. Pokud kupujete hortenzii v nádobě, rozhodně by u ní měl být popisek a fotografie vzrostlého keře. My vám alespoň představíme ty nejzajímavější, pro naše podmínky vhodné (tedy plně mrazuvzdorné) druhy.


Rozhodně ale zavítejte na některou ze zahradnických výstav, kde jako již tradičně narazíte na některou z novinek ze světa hortenzií. Uplatnění najdou jak ve skupinových, tak i solitérních výsadbách, některé druhy jsou vhodné i pro pěstování v nádobách. Díky propracovanému šlechtění jsou dnes hortenzie k dostání v mnoha barevných a velikostních škálách.


Různé druhy vyžadují různou péči a podmínky pěstování. Některým se daří na slunci, jiným ve stínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky