středa 25. října 2017

Kopřiva využití

Jednou, v rozhlasové přednášce, jeden lékař upozornil na to, že kopřiva dvoudomá (urtica dioica) patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Nejlepší variantou je pěstování vlastní rostliny, kterou lze využít po sběru v čerstvém stavu a také si ji můžete nasušit. Snadno ji pak takto můžete uchovat do zásoby nejen na přípravu čaje, ale také použít na vlasy. Výskyt: kopřiva dvoudomá je nejznámějším druhem z rodu kopřiv. Kopřiva a její léčivé vlastnosti.


V České republice ji lze nalézt zejména na rumištích, u plotů, v příkopech či v křovinách. Rozšířená je na mnoha místech světa, včetně celé Evropy. Používá se při detoxu, protože obsahuje mnoho antioxidantů.


Je skvělým pomocníkem při revmatu. Kopretina řimbaba, řimbaba obecná (latinsky pyrethrum parthenium). Léčí migrény, horečky, menstruační bolesti, uvolňuje křeče. Dva šálky mladých kopřiv rozmixujeme v malém množství vody a přefiltrujeme. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně.


Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Ve střední Evropě je v současné době vnímána jako expandující druh. Je ale také široce využívána jakožto léčivá bylina či jako důležitá část potravy kachňat či housat při malochovu této drůbeže. Je to vytrvalá bylina, která může dorůst až do výšky metrů. K aždému dobře známá kopřiva – najdeme ji všude, ve městech, na skládkách, v houštinách v lese, i u vody.


Kdyby kopřiva nebyla, museli bychom si ji vymyslet. U bylinky se suší nať a list. Správně usušená bylina se pozná podle uchování své. Využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať či oddenek, ve kterých jsou obsaženy flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny, a velké množství minerálních látek. Když vám na jaře chybějí vitamíny, sáhněte po kopřivě dvoudomé.


Můžete ji použít do odvarů vnitřně i zevně, nebo z ní připravit polévku či. Lidově je nazývána žahavka nebo žihlava. Vzhled je podobný, jde však o jednoletou , jednodomou bylinu podstatně menšího vzrůstu (10–cm) a její žahavé chlupy jsou mírně účinnější. Díky těmto látkám je kopřiva lidskému tělu ze zdravotního hlediska velmi prospěšná. Listy a stonky kopřiv se dají využívat i pro výrobu mastí a tinktur pro zevní využití , ale zpátky k vaření.


Lze z něj připravit i tinkturu, kterou může masírovat do vlasů stejně jako odvar. Využití kopřivového čaje, jako příjemného prostředku pro předjarní, či jinou vnitřní očistu je chronicky známé. Možná trochu méně známé je, využití kopřivy při léčbě průjmu a zánětlivých onemocnění močových cest.


Kdo má nečistou krev, nechť o letním čase pojídá velmi často kopřivy uvařené jako špenát. Zvláště v Itálii se těší oblibě bylinné polévky. Knedlíčky z kopřiv jsou nejen výživné, ale také léčivé. Kdo trpí revmatismem a nenachází prostředek, kterým by ho vyhnal z těla, nechť si šlehá denně několik. Sušená kopřiva je pro změnu ve stálé celoroční nabídce většiny lékáren.


A právě kopřivy sbírané v této době mají nejsilnější účinky. Já vždycky zajásám, když zjistím, že už mi na chalupě začaly rašit kopřivy. První co udělám, je kopřivový čaj (nálev) a pak je přidávám všude, kde to jen trochu jde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky