úterý 10. října 2017

Rané zelí recepty

Kaufe Zeli im Preisvergleich bei idealo. Rané zelí recepty , které budete milovat. Na sádle usmažíme cibuli dozlatova. Přidáme zelí, celer, brambory a koření.


Zalijeme tak do poloviny vodou vaříme do měkka. Vodu doléváme podle potřeby. Zelí dochutíme cukrem a octem. Nakrouhané zelí propláchneme vodou a dáme na mírný plamen do velkého hrnce zpočátku odkryté a podlité jen vodou, aby vyprchaly čpavé látky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli.


Z hlávky zelí oberte vnější zavadlé či poškozené listy, rozčvrťte ji, omyjte, vyřízněte košťál a zelí buď ručně, nebo v robotu nakrouhejte na tenké nudličky. Přendejte je do mísy, posypte zhruba lžičkou soli, promíchejte a pomačkejte. Základní recept na vařené zelí Očištěnou hlávku zelí nakrájíme na čtvrtky, vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme nejprve 2—minuty bez pokličky a poté je dovaříme (celkem 7—minut). Méně obvyklá úprava zelného salátu, chutná skvěle jako příloha i samostatné jídlo. Letní zelí je určeno pro spotřebu, zimní můžeme skladovat.


Cena zelí, zejména zimního, je celoročně nízká. Mít v zelí v zásobě znamená, že je vždy z čeho uvařit. Nabízíme rámcové tipy na známější jídla a stručné recepty na jídla sice tradiční, ale mnohdy pozapomenutá. Přírodní bílé zelí dušené je vhodnou přílohou k masům, nebo jako samostatný pokrm s bramborem či knedlíkem, vhodný pro vegetariány. Ten recept zde je krajový recept , moje babička a maminka nikdy nedělala s bramborem, s moukou.


Cibulka na měsíčky by měla být jen povolená, ne do hněda, to by bylo vidět v zelí. V kuchařských normách se cubulová jíška dává. Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře. Mladé zelí si nakrájíme na nudličky, nasypeme na rozpálenou pánev a zprudka orestujeme.


Osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a dusíme jen. Bílé i červené hlávkové zelí je možné využít ve studené i teplé kuchyni různými způsoby v mnoha jídlech. Křupavý zeleninový salát. Dušené brambory s raným zelím. Nejpopulárnější recepty.


Vyhledávání - zelí rané. Nakrájené zelí spaříme vařící vodou. Vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody, zavaříme, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka asi minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na rozehřátém oleji.


Zaprášíme ji moukou a umícháme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Rané a polorané odrůdy jsou vhodné k přímé konzumaci, odrůdy pozdní a celoroční se hodí pro tepelnou úpravu. Velmi oblíbené je i nakládané – kysané zelí. Rychlé halušky z jogurtu. Pak ho nakrouháme najemno a dáme do velké mísy.


Rané kultivary zelí vysévejte v polovině dubna do pařeniště nebo do jiffů. Pozdní odrůdy můžete v teplejších oblastech vysít v téže době přímo na záhon, v chladnějších polohách doporučuji začít s výsevem až po zmrzlých mužích v polovině května.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky