pondělí 11. ledna 2016

Kadeřavá petržel

V prvním roce vytváří přízemní růžici listů, druhým rokem vykvétá a po dozrání semen hyne. Po seříznutí bujně obrůstá. Tato listová odrůda vyniká vysokými. Množí se semeny, která klíčí až několik týdnů po vysetí. Proto se vysévá již pozdě na podzim nebo časně na jaře.


Kadeřavá petržel je vhodná do salátů, polévek nebo na ozdobu pokrmů.

Je aromatická a šťavnatá. Požití většího množství překrvuje sliznice. Pravidelnou konzumací čerstvé petržele lze zlepšit stav problematické pleti.


Zástupcem naťové petržele je petržel naťová kadeřavá. Dále čistí krev a zmírňuje křeče. Tato odrůda má bohatě členěné listy, roste velmi kvalitně a rychle.


Mladé listy jsou světle zelené lesklé barvy. Odrůda je vhodná i pro rychlení z na podzim vydobytých kořenů.

Je to také výborný prostředek k pročištění pleti. Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. Nať sušíme rychle a dbáme na to, aby zůstala zelená. Dalším způsobem uskladnění petrželové nati na zimu je zamrazení nebo uchování v chladničce. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.


Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Tato aromatická bylina má blízko k mrkvi, celeru, kopru či fenyklu. Za tímto účelem byla vyšlechtěna speciální odrůda petržel kadeřavá, která se pěstuje právě pro nadzemní část a tvoří nenahraditelnou ingredienci tradiční české kuchyně. Vyžaduje hluboko zrytou půdu. Je poměrně odolná, ale dá se pěstovat i doma v květináči nebo.


Neutrácejte už za petržel z obchodu, pěstujte si vlastní! Petržel je dvouletá bylina, která přezimuje. Je to odrůda naťové petržele pro celoroční sklizeň natě, která je vhodná pro přímý konzum, sušení i mrazení. Zálivka tak nebude muset být nějak výrazně nadměrná. Listy jsou velmi silně zkadeřené a mají středně.


Odrůd petržele je hned několik a stačí si jen vybrat. Některé uvádíme v následujících odrážkách. Petžel odrůda vhodná pro celoroční polní pěstování i rychlení v zimních měsících.

Je účinným diuretikem, ulevuje při kolikách, nadýmání a žaludečních obtížích. Nať je bohatým zdrojem vitamínů a flavonoidů. Latinský název: Petroselinum crispum Ideální pro sezonní čerstvé saláty a monoho jiných jídel. Vhodná k sušení a zmrazení. Je to dvouletá rostlina.


Známe tři druhy petržele. Je vhodné vysévat či sázet každý rok novou. Má široké uplatnění při přípravě polévek, omáček a příloh. Nať se používák dozdobení i dochucenípokrmů, rozemletá nať se používá jako. Hustě olistěná, polovzpřímená.


Sklizeň je možno několikrát opakovat, protože velmi rychle obrůstá. Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek.


Oranžové chili papričky určené pro pěstování na poli, ve fóliovnících i sklenících, středně dlouhé, tenké plody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky