pondělí 25. ledna 2016

Bylinky v truhlíku

Byliny si můžete vsadit do své zahrádky nebo je nechat v truhlíku či v květináči doma nebo na terase. Ideální je zakoupit si semínka, případně malé sazenice. Velké byliny zakoupené v supermarketu jen málokdy vydrží déle než měsíc. Připravte si bylinkový truhlík se Zahradnickou kuchařkou.


Použité produkty značky Vita Natura od Rašelina Soběslav jsou zcela bez chemie.

Jak vypadají bylinky do truhlíku seté v únoru? Video je natočeno z konce dubna, tak jen pro představu jak vypadá pěstování bylinek ze semen. Kombinujte se zeleninou. Než vám dáme pár ra aby vaše bylinky přímo vzkvétaly, máme pro vás jeden tip. Hitem pěstování bylinek podomácku je kombinování.


Typické kuchyňské bylinky jako petrželka, pažitka, kopr, kerblík, koriandr, libeček a další upřednostňují rovnoměrně vlhkou půdu a umístění na slunci až v polostínu. Středomořské druhy jako rozmarýn, tymián, oregano, yzop, estragon a saturejka zase milují slunce a suchou, propustnou půdu.

Bylinky, co budete mít doma v květináči, samozřejmě nikdy nevyrostou do takových rozměrů jako ty, co vysadíte venku a dopřejete jim tak jejich přirozené prostředí. Ve chvíli, kdy ale nemáte na výběr, protože zahrádka u vašeho bytu jednoduše schází a na balkoně si záhonek nevytvoříte, nakupte květináčky, semínka a substrát a pusťte se do sázení úplně stejně jako šťastlivci se zahradou. Balkónové květiny a bylinky v jednom truhlíku. Osázet květináč pro letní výzdobu můžete i jinak, než jste byli doposud zvyklí. Bylinky vytvářející trsy a rostoucí v téže nádobě už několik let budeme muset rozdělit.


Za velmi teplého počasí je přes den rosíme. Květy odstraňujeme a pro použití v kuchyni odstřihujeme konce postranních výhonů. Bylinky pěstované v květináčích sice vyžadují více pozornosti než ty na zahradě, ale obecně jsou to celkem odolné rostliny, se kterými si poradí i začátečník. Pro začátečníky doporučujeme zakoupit rovnou sazeničky. Pěstování zeleniny v truhlíku Zcela snadné a zajímavé pěstování zeleniny nabízejí balkony a květinové truhlíky.


Nejlépe si pochutnáme vždy na čerstvé zelenině a dvojnásob na té vlastnoručně vypěstované. V obchodech sice koupíte už vyklíčené bylinky, ale není nad to sledovat své rostlinky od semínka. Na začátek vám bude stačit obyčejná miska nebo tácek, kde necháte semínka ve vlhké buničině (například vata) vyklíčit.


Pak už jen rostlinku přesadíte do truhlíku nebo květináče. Samozřejmě můžete semínko nechat vyrůst už v květináči. Jana je copywriterka, tvoří obsah webů i časopisů a miluje příběhy.

Odpočívá s motykou v ruce nebo na procházce v lese. Kdyby vypnuli internet, asi by si. Aby bylinky v truhlíku dobře rostly Vyberte jim světlé a teplé místo , třeba balkon, parapet, terasu nebo verandu orientované na jih. Pozor, některé bylinky jsou choulostivé a ven by neměly přijít před tzv.


Co všechno můžeme pěstovat v truhlíku na kuchyňském okně tak, abychom při vaření jen natáhli ruku a ustřihli nebo uřízli si čerstvé koření? Jako redakce portálu sazenicka. Bylinky v truhlíku - oregáno, saturejka, pažitka Doma je nenechávejte: venku totiž mají bylinky k dispozici mnohem více světla, a proto rychleji rostou, a nejsou tak často napadány škůdci. Některé bylinky se pěstují v kultivarech (odrůdách) s nejrůznějšími vůněmi. Nejvíce druhů najdete u máty, jež může být například čokoládová, jahodová, banánová, pomerančová, mandarinková.


Z nich vytvoříte celý truhlík a vypěstujete si rostlinky vhodné na koktejly a přípravu sladkostí,“ říká Lenka Hafnerová. Zajímavostí je třeba i skořicová bazalka, ananasová šalvěj nebo pelyněk s vůní coca-coly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky