pondělí 25. ledna 2016

Jak založit kompost na zahradě

Die besten Produkte im Test. Dienstleistungen: Produktvergleich, Kaufberatung, Test bzw. Na místě, které jste pro kompost vybrali, by měla být přístupná pouze půda – je tedy třeba vytrhat případnou trávu. Kompost im ausführlichen Vergleich.


V žádném případě nestavte kompostér například na beton a podobné neprodyšné povrchy, přes které by se k jeho obsahu nedostaly žížaly společně s dalšími půdními organismy. Ty totiž hrají ve zrání kompostu zásadní roli. Založit si vlastní kompost ? Otázka, kterou si klade téměř každý majitel zahrady. Někteří se ovšem nechají odradit představou, že se budou muset o. Názorně ukážeme, jak správně založit kompost a jak zajistit správné zrání. Každý si může na zahradě připravit vlastní kompost , který pak dodá půdě potřebné živiny a stopové prvky.


Dokáže zvýšit kvalitu půdy nejlépe ze všech dostupných hnojiv a zároveň představuje možnost, jak využít spoustu organických odpadů včetně toho, co na zahradě vyrostlo. Kde a jak kompost na zahradě založit? Nejprve najděte někde v koutku zahrady spíše stinné místo. Neumisťujte ho ani tam, kde se často pohybujete, nebo v blízkosti zahradního posezení.


Způsobů, jak mít na zahradě vlastní kompost, je dost a liší se i finančními nároky. Společné mají podmínky pro vyzrání kompostu. Jaký druh je pro vás nejvhodnější a jaké podmínky musíte při jeho zakládání dodržet se dozvíte v tomto článku. Výroba kompostu patří mezi efektivní způsoby zpracování zahradních odpadů, kterých naše zelené oázy během roku vyprodukují nemalé množství.


Na dva kbelíky kůry můžete přidat jeden kbelík odpadu z kuchyně. Na tři kolečka posekané trávy jedno kolečko slámy nebo jehličí. Ať už se však rozhodneme pro dřevěný, plastový nebo kontejner z pletiva, mysleme na to, že dno kompostéru musí být v kontaktu s půdou, aby byl do něj umožněn vstup půdním organismům, bakteriím , hmyzu, dešťovkám, houbám.


Na dno tedy nedávejte žádnou folii. Pokud se vám naopak kompost nepodaří založit , může dojít k tomu, že se bude linout z místa založení zápach. Podívejme se tedy mnohem podrobněji na to, jakým způsobem byste měli kompost založit , aby byl efektivní a nepředstavoval spíše přítěž na vaší zahradě než cokoli jiného.


Jak založit kompost Ještě než začnete, je důležité uvědomit si jeden základní princip. Odpa který do kompostu vložíte, prochází mikrobiologickou proměnou na humus za přístupu vzduchu. Na zahradách osázených množstvím dřevin bývá na podzim velký přebytek listí.


Shrabané kupy lze buď uložit na klasický kompost a zatížit je vrstvou zeminy, nebo je můžete kompostovat zvlášť v jednoduchém kompostéru, což je výhodné, neboť listí tjele poměrně dlouho. Vhodné je odlehlé a stinné místo , optimálně pod větším stromem (například pod ořešákem). Nejvíc záleží na tom, co do svého kompostu dáváte. Správné složení kompostu je základ pro jeho správnou tvorbu.


Rozlišují se dvě skupiny odpadu – zelený (bohatý na dusík) a hnědý (bohatý na uhlík). Zelený odpad se vyznačuje měkkostí a vlhkostí, patří do něj tráva, zbytky zeleniny a ovoce. Hnědý je suchý a tvrdý, např. Jak správně založit kompost Spolu se začátkem zahradnické sezony je třeba připravit záhony na novou výsadbu. Nejen pro tento účel vám dobře poslouží kvalitní kompost.


Při zapravení kompostu do půdy již nepotřebujete používat hnojiva. Při použití urychlovačů lze kompost odebrat již po půl roce, vždy je ale lepší počkat a do zeminy vpravit co nejkvalitnější materiál bez použití chemie. Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky