čtvrtek 21. ledna 2016

Pěstování máty

Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen.


Wir machen die Rückgabe einfach. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Pěstování máty Tuto bylinu je velmi jednoduché pěstovat. Ačkoli je považována za vytrvalou rostlinu, nesnese zimní mrazy v České republice, a proto je potřeba pěstovat ji ve skleníku nebo ji na zimu přenést dovnitř.


U pěstování máty si vystačíte s otřepaným „tak akorát“. Nejlépe se jí daří v polostínu. Na přímém slunečním svitu velmi rychle uschne, dobře jí nedělá ani přílišný chla průvan a jakýkoliv vítr. Skvělá chuť máty je jedinečná, o čemž se můžeme přesvědčit nejen tehdy, když si dáme žvýkačku. Optimální je ochutnat třeba jen obyčejnou vodu s. Zkřížením těchto dvou druhů vznikla máta peprná (mentha piperita).


Druhů máty je vícero, ovšem každý druh má svoji typickou vůni, kterou se může značně odlišovat, a proto nemusí být vhodný pro každé uplatnění. Během pěstování rostlinku pravidelně zastřiháváme. Díky tomu se začne hezky košatit a sklizeň se bude průběžně zvětšovat. Květy, které se objevují v červnu a červenci, odstřiháváme. Jestliže pro ustřižené lístečky nemáme okamžité využití, je užitečné si je usušit.


Pěstovat mátu můžete jak na zahradě, tak doma v květináči. Vyberte jí slunné místo a zajistěte dostatek prostoru. Ze substrátu je nejvhodnější propustný, hlinitopísčitý. Pravidelně ji zalévejte odstátou vodou do misky a přihnojujte ji. Je nenáročná, po rozrostení o ni nemusíte skoro pečovat.


Kupte si sazenici máty, nebo malou rostlinu máty. Ve většině zahradnictvích mátu bez problémů seženete. Existuje spousta odrů například sladká máta, čokoládová máta, peprmint, citronová máta atd. Máta roste rychle a pokud s pěstováním rostlin teprve začínáte, jde o skvělou volbu.


Máta je ideální bylinka pro začínající pěstitele. Také pro pěstitele netrpělivé a zapomnětlivé. V zahradnických speciálkách si totiž mohou koupit. Máta peprná je bylina, která stále více získává na oblibě. Mátu peprnou najdeme v zubních pastách, ústních vodách, mentolových žvýkačkách a také ji známe jako nepostradatelnou součást oblíbeného Mojita.


Sazeničky se dají koupit v každém zahradnictví a pěstovat mátu můžete celoročně. Výjimkou je máta peprná, která nevyrábí semínka, proto musí byt množena pouze odběrem kořenů ze zavedených rostlin. Jelikož se jedná o rostlinu mírného pásu, v našich zeměpisných šířkách výborně snáší i zimy. Potřebuje živnou, hlubokou a stále vlhkou půdu – na zahradě jí je ideálně u jezírka. Mátu můžete pěstovat v květináči na balkoně.


I na zahradě se cítí dobře. Ujistěte se, že jste si pro pěstování venku vybrali mrazuvzdornou odrůdu. Typickou složkou máty je menthol (v lidové mluvě se užívá i peprmint), obsahuje však také třísloviny, hořčiny,. Jak máta působí na naše zdraví?


Jak pěstovat mátu uvnitř bytu či domu Pro začátek budete potřebovat nádobu s odpovídající drenáží pro zdravý růst rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky