čtvrtek 21. ledna 2016

Blín černý semena

Používali ho k léčebným i magickým účelům. Společně s rulíkem zlomocným a durmanem obecným byl důležitou součástí slavných středověkých čarodějnických mastí. Zmírňuje třes a ztuhlost v časných stádiích Parkinsonovy choroby. Používá se k léčbě nervových poruch, jako je mánie a hysterie. Byl používán při věštění, ovlivňování počasí a léčení.


Podle germánského zvyku musel být kořen blínu vyhrabán nahou dívkou.

Peršané přidávali blín do vína, Germáni zejména do piva a medoviny. Blín býval hlavní součástí tzv. Semena se dají dosti nesnadno oddělit od zrn máku, a tedy pak mohou opětovně zaplevelovat maková pole. Rovněž semenáčky se značně podobají semenáčkům máku. Otravy blínem byly zjištěny u člověka, koně, skotu a psa.


Pro farmacii jsou využívány listy, dříve i semena a kořen. Na většině orné půdy je méně významným plevelem. Ve středověku byl užíván jako anestetikum, olej ze semen jako lék na revmatismus, proti zápalu plic, kašli, nechutenství, bolesti zubů či hadímu uštknutí.

V současnosti se v lékařství, stejně jako jiné druhy rodu Hyoscamus, využívá jako zdroj tropanových alkaloidů. Semena se získávají vymlácením zralých tobolek po sebráni celých plodenství. Droga páchne slabě omamně, chutná ostře hořce a slaně.


Blínové drogy jsou prudce jedovaté, proto je nesmí. Snadno se šíří i sklizenou biomasou plodin, semena jsou pevně uzavřena v tobolkách. Jeho zajímavý chlupatý vzhled provází odporný zápach a vysoce toxické účinky. Mast se vyráběla ze sádla, do něhož byla vedle blínu vmíchána celá řada dalších bylin, jako např. Príznaky otravy sú podobné ako pri.


Celá rastlina je smrteľne jedovatá. U nás nakoupíte nebo prodáte, co potřebujete! Postaráme se o bezpečné a. Kvete od června do října. Roste na rumištích, návsích a podél cest, ale i jako plevel v polích, hojněji v teplejších.


Semena jsou velmi četná, ledvinitá, šedohnědá, jemně síťnatě dolíčkatá, tvarem a velikosti ± podobná semenům máku setého. Obsahuje četná (až 500) drobná, silně zploštělá, 1–mm dlouhá, 9–mm široká, v obrysu oválná až ledvinovitá, matná, na povrchu jemně jamkovitá, šedohnědá až stříbřitě šedá semena. Semena blínu sklizená společně se semeny máku se obtížně odstraňují a ohrožují zdraví člověka. Příměs v pícninách způsobuje otravy zvířat.


Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, podlouhle vejčité, peřenolaločnaté, lodyžní pak přisedlé, objímavé a podlouhle kopinaté se až páry špičatých laloků.

Je to jedno až dvou letá bylina vysoká až cca metr s přízemní růžicí listů, z níž vyráží okrouhlý, chlupatý stvol porostlý taktéž chlupatými listy. Na orné půdě se vyskytuje především v širokořádkových plodinách (okopaniny), ale též i ve víceletých pícninách a prořídlých obilovinách. Někdy se objevuje jako charakteristický plevel máku, se kterým současně zraje. Smrtelnou dávkou jsou u malého dítěte už bobule, u dospělého cca bobulí. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v letošním jarním zpravodaji se budeme věnovat letničkám z přímého výsevu, které stále častěji doplňují nejen městské výsadby a parky.


Má nápadné světle žlutofialové květy s tmavou výstelkou. Zapleveluje hn ojené polní a zahrad ní plodin y.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky