pátek 29. ledna 2016

Jablečník obecný účinky

Navíc ho nepochybně znají i včelaři, protože se jedná o perfektní nektarodárnou rostlinu. Pokud jste ji tedy doposud neznali, je na čase to změnit a můžete ji okamžitě začít využívat (nejen) v domácnosti. Ovšem jablečník nejen voní, ale má také mnohé léčivé účinky!


Jablečník obecný dostal své jméno pro svou jablečnou vůni. Pomáhá léčit choroby jater a žlučníku. Uvolňuje žlučové kameny. Má balsamickou vůni a silně nahořklou chuť.


Nejčastěji ho můžeme nalézt podél cest, u plotů, zdí, na rumištích, štěrkovištích. Lidové názvy: Samaritánka, jablounek, vonný klas, šedivka a buřina. Popis: Vytrvalá bylina z čeledi hl. Sbírá se nať (herba marrubii).


Ať již se jedná o mladé děvče, které má nepravidelné měsíčky nebo o starší ženu, která je v přechodu (klimakteriu) nebo jej má již za sebou. Listy jablečníku jsou plstnatě ochlupené, okrouhle vejčité s vroubkovanou čepelí. Drobné květy mají bělavou barvu a skládají se do lichopřeslenů.


Kvete od června do září. Bylinka u nás neroste ve volné přírodě. Má přímou nebo lehce vystoupavou lodyhu, která se větví až v horní části. V dolní části může dřevnatět.


Zevně se používá na špatně se hojící a hnisavé rány, má protizánětlivé účinky. Sazenice zasíláme od počtu kusů různých druhů. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Patří do čeledi hluchavkovitých ( Lamiaceae ). Ve většině případů ho sázíme ze semen přímo na záhon v průběhu dubna až května do 30cm sponu a do hloubky cca 2cm. Nať jablečníku krátce povařená v trošce sádla se může zevně přikládat na různá kožní onemocnění, na ztvrdlou pokožku i na hnisající, těžko se hojící rány.


Botanický název pochází z hebrejského slova „nadrob“, překládá se jako „hořká šťáva“. Zevně se užívá ve formě obkladů nebo koupelí na špatně se hojící či hnisající rány (má protizánětlivé účinky ). Půsébí kladně na naše dýchací cesty, napomáhá léčit i srdeční neurózy či má i projímavé účinky. Ločidlo čertovo lejno, koření se zajímavým názvem a účinky na l. Celá rostlina má příjemnou jablečnou vůni, zřetelnou zejména. Zevně ve formě obkladů nebo koupelí se jablečníku užívá na špatně se hojící či hnisající rány (má protizánětlivé účinky )? Je to u nás rozšířená bylina nenáročná na půdu. Můžeme ho nalézt podél cest, u plotů, zdí, na rumištích, kamenitých stráních obrácených ke slunci, ale i jinde.


Své využití najde při problémech s průduškami, žaludeční nevolností, onemocnění jater atd. Vřes obecný (Calluna vulgaris) Lidově se nazývá břes, erika, jindavec, chvojčina, modrý rozchod a má ještě celou řadu lidových názvů. Jediným druhem využívaným pro své léčivé účinky je jablečník obecný (Marrubium vulgare), lidově nazývaný také jako samaritánka, bílá. Nektarium květu jablečníku vyprodukuje za hodin mg nektaru s cukernatostí.


Cukerná hodnota, tedy množství cukru vyprodukovaného v květu za hodin, je mg. Druhový med jablečníku není znám. Roste téměř po celé Evropě až do Skandinávie a byl jako léčivka zavlečen i do Severní Ameriky, kde také zdomácněl.


JABLEČNÍK NAŤ - 200g V tradičním lidovém léčitelství se jablečník užívá k povzbuzení chuti k jídlu, nechutenství, žaludeční slabosti, k zlepšení. V České republice se hojněji vyskytuje jen na jižní Moravě, jako plevej ji však můžeme spatřit na celém našem území podél cest, plotů, na pastvinách či rumištích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky