čtvrtek 29. června 2017

Smrk sitka

Jedná se o jednoznačně nejvyšší smrk a také o šestý největší jehličnan světa (před ním jsou pouze sekvojovec obrovský , sekvoj vždyzelená , douglaska tisolistá , damaroň australská a zerav obrovský ). Pravidelná léta sitky jsou velmi prospěšná, protože tuhost dřeva je vysoce předvídatelná, a to nám umožňuje naladit rezonanční desku každé kytary velmi přesně. Nástroje s přední rezonanční deskou ze sitky proto mají dobře vyvážený zvuk v celém zvukovém spektru. Rozšíření: Západní pobřeží Severní Ameriky – od jihu Aljašky až po severní Kalifornii.


Byl zavlečen i na Nový Zéland (vyskytuje se dokonce na subantarktickém Campbellově ostrově).

Původní kultivar tohoto smrku dorůstá metrů, ale existují také pro zahradu použitelnější jehlancovité zakrslé kultivary. Nejste přihlášen(a) atlas. For these reasons, the wood is also an important material for sailboat spars , and aircraft wing spars (including flying models).


Smrky jsou vždyzelené stromy obvykle dosahující mohutného vzrůstu (nejvíce smrk sitka až m), s korunou většinou kuželovitého nebo válcovitě kuželovitého tvaru. Větvení je výrazně monopodiální , větve vyrůstají v přeslenech. Jehličnan z čeledi borovicovité a rodu smrk, který dorůstá metru výšky i šířky.


Zakrslý kulovitě rostoucí kultivar mající tuhé, pichlavé, sytě zelené jehlice.

Vyžaduje vysokou vlhkost a úrodnou humusovou, kyselejší půdu. Je citlivý na sucho a mráz. V chladnějších oblastech vyžaduje v zimě chráněné polohy a krytí.


Smrk sitka má rád slunná místa, ale i mírný polostín. Jde o hezký smrk vhodný do vlhčejších částí zahrádek, do skalek, ale i vřesovišť. Výzkum se týkal stromů od sedmdesáti metrů výše starých v průměru dvě stě let až pět set let. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung!


Sicher durch den Winter. Roste velmi pomalu, v průběhu deseti let dosahuje do výšky 5m. Velmi pichlavé jehlice mají. Vyznačuje se krátkým, pichlavým jehličím. Zakrslý, kompaktní smrk s ročním přírustkem do 5cm.


Jehlice jsou krátké, pichlavé, na spodní straně se bílými proužky. Vhodné stanoviště je slunné až polostinné s živnou, mírně kyselou a mírně vlhkou půdou. Objeven byl v oblasti Sugar Loaf Mountains v Oregonu, odkud také pochází jeho název.

Má poměrně krátké modro-zelené jehlice, které jsou. Ideální pro modely, kde se předpokládá použití silnějších strun. Má velice širokou korunu, tvořenou dlouhými, vodorovně.


Sitka má lehce hnědý nádech. Challenge yourself with this smrk sitka, Kanada jigsaw puzzle for free. Zakrslý a pomalu rostoucí smrk kulovitého tvaru se šedými jehličnany bude jistě ozdobou Vaší skalky.


V dospělosti je vysoký kolem metru. Roste ovšem podstatně pomaleji než smrk sitka , a tak i zde jeho význam klesá. Byl také vysazován na kalamitních holinách v horských polohách, např. Největší význam má použití druhu jako dekorativní parková dřevina. V zahradnické praxi evropských a seve-roamerických firem je po smrku pichlavém druhým nejpoužívanějším jehličnanem v měst.


Porosty tvoří kolem pobřeží poměrně úzký pás, který zasahuje maximálně osmdesát kilometrů do vnitrozemí. Elektroakustická kytara Série Paramount navržená v USA představuje akustické nástroje prvotřídní kvality.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky