pátek 23. června 2017

Měsíček lékařský použití

U nás se od pradávna pěstuje a někdy zplaňuje. Sběr se provádí za slunečného počasí, protože tehdy jsou jeho léčivé účinky větší. Měsíček lékařský a jeho léčivé účinky Sbírají a používají se hlavně květy, ale i listy a stonky.


Měsíček je oblíbený nejen pro svoji krásu, ale i pro své neodlučitelné léčitelské schopnosti. V tradičních kulturách se používá při výrobě homeopatických léků.

Vzhledem k jeho pikantní a nahořklé chuti, stejně jako barvě je jím někdy nahrazován šafrán, tedy koření, které patří k nejdražším na světě. Způsob použití a dávkování. Tinktura z měsíčku se podává zevně i vnitřně.


Měsíčková tinktura se používá rozpuštěná v převařené vodě nebo v. Obklad musíme zafixovat, aby v noci nespadl. Stonky dorůstají až do výšky centimetrů, jsou hustě olistěné listy s jemnými chloupky. Kvete od června až do pozdního podzimu.

Zářivé květy jsou žluté a oranžové barvy, odpoledne se zavírají, po odkvětu vznikají ostnaté nažky se semeny srpkovitého tvaru. Třezalka tečkovaná (latinsky Hypericum perforatum), bylina Svatého Jana - tato bylina roste na mezích, na okrajích cest a lesů, na lukách i pahorcích, od. Kromě toho, že zdobí naše zahrádky, vyznačuje se řadou léčivých účinků. Třeba měsíčkovou mast známe snad všichni.


Naše babičky ji s oblibou používaly na mnoho kožních problémů a neduhů. U nás je měsíček pěstován na zahradách, ale roste i divoce. Jeho léčivé účinky jsou široké a používá se jak vnitřně, tak zevně. Při zevním použití měsíček urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran.


Podporuje tvorbu nových tkání. Nejčastěji se používá v obkladech a mastech připravovaných z čerstvých květů. Zevně se tedy měsíčkové květy používají na špatně se hojící a hnisavé rány, na lehké popáleniny, na bércové vředy či krevní výrony. Vnitřně se nejčastěji používá ve formě čaje ze sušené drogy.


Vhodnou kombinací všech složek je dosaženo, že měsíček lékařský můžete ve své domácí lékárničce využívat téměř bez omezení, má totiž výrazné terapeutické účinky. Měsíček se pěstuje pouze plnokvětý, oranžově zbarvený. Sklízí se buď květenství bez zákrovu nebo se zákrovem.

POUŽITÍ Droga slouží převážně k přípravě tinktury event. Absence klasické kategorie použití a použití den a noc. V České republice rovněž našel své místo a využití. Když mu zajistíme dostatek slunce, oželí i pár dní bez zalévání. Pro léčebné účely sbíráme buď celé jeho květy, nebo jen okvětní jazýčkovité lístky, které mají nejvyšší obsah účinných látek.


K účinným látkám patří dále žlutá a červená karotenoidní barviva, která se dobře rozpouští v tucích. Souhrn těchto léčivých látek působí dezinfikačně, protizánětlivě a velmi dobře pomáhá při hojení poškozené tkáně. Všechny uvedené masti jsou na lékařský předpis, tudíž v lékárnách nejsou volně prodejné. Je to opravdu velice silná a účinná bylinka, i když se mi zdá, že je opomíjená.


Použití: Působí spasmolyticky (uvolňují křečovité stažení hladkého svalstva) , povzbuzuje sekreci žluči , zastavuje další růst bakterií , při zevním upotřebení urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran se zánětlivým okolím a užívá se i proti plísním a při bércových vředech. Květy můžete využít k dozdobení salátů či pomazánek. Calendula officinalis L.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky