čtvrtek 29. června 2017

Krtek v zahradě

A ač se to může zdát pozoruhodné, dopřeje si i takovou myš, žábu nebo ještěrku. Na zahradě se nám zabydlel krtek a dělá nám tam krtiny. Manžel ho zkoušel vyplavit ale krtek hrabe pořád dál. Poradíte, jak se ho zbavit? Zemina z krtinců bývá velmi kvalitní, bez zárodků plevelů, hodí se například pro předpěstování zeleniny.


Pokud jej ale ve své zahradě nechcete, nehubte ho, zkuste jej pouze odehnat.

Několik osvědčených způsobů pro vás máme. Staráte se o svůj záhonek či travní plochu víc než vzorně, přesto stačí pár chvil a krtek zničí vše, co tak pracně budujete. Když si naši zahradu oblíbí krtek , znamená to vlastně, že je naše půda velmi bohatá na půdní živočichy, je zdravá a kyprá.


Jak chytit krtka a co určitě nezkoušet. Pokud nepoužijete pasti, můžete si vyčíhnout, kdy krtek ryje, pak si na něj počkat, chytit jej so kbelíku a odnést hodně daleko. Pokud jste na listech rostlin na zahradě objevili typické půlkruhové dírky nebo vám z ničeho nic začaly rostliny odcházet, velmi pravděpodobně se jedná o napadení lalokonoscem – broukem, kterému se v našich podmínkách daří velmi dobře a dokáže potrápit nejednoho zahradníka.


Pokud nás neobměkčil ani krtek v kalhotkách, ani užitečnost a zajímavost krtků skutečných, můžeme je vypudit o kus dál pomocí elektroakustických. Vždyť krtek ke své spokojenosti potřebuje hojnost podzemního živočišstva a zdaleka nejde jen o žížaly.

Zbaví vás velkého množství obtížných škůdců, a to zejména v létě, kdy s nimi bojujete nejvíce. Krtek v zahradě - co teď? Sicher durch den Winter.


Krtci jsou ve své podstatě velice roztomilá a navíc užitečná zvířátka, která hubí ponravy, larvy, hmyz a další škůdce. Přítomnost krtka v zahradě je ukazatelem, že je v ní půda v pořádku. Krtci se živí žížalami, ale také ponravami škodlivého hmyzu. A právě půda, kterou váš podnájemník při svém hledání potravy vyryje na povrch, je pěkně nakypřená, dokonale zpracovaná a téměř bez plevelů.


Není nic lepšího na záhony i do květináčů! Tak se dejte honem do přesazování. Podle zákona je krtek chráněné zvíře, a tak jej nemůžete usmrtit, tedy ani chytat do pastí, které by jej usmrtily, a neměli byste jej trápit ani v pastích.


Vraťme se však zpět z pohádky do reality. Skutečný krtek nechodí v modrých kalhotách s velkými kapsami, ale lebedí si v podzemních chodbách, které si vyhrabává vlastními tlapami, proto je má tak velké. Je na každém z nás, kterou metodu v boji proti krtkovi zvolíme, nicméně pravdou zůstává, že krtek je škůdcem a škodí velmi rád.


Povětšinou se stejně vrátí a přichystá pro nás nevzhledné kopečky na našem trávníku. V reálném životě je krtek postrach všech pěstitelů, kteří se snáží mít tu nejkrásnější zahrádku. V podstatě by krtek mohl být svým způsobem života pro lidi neškodný, ale to by nesměl své chodbičky vyhrabávat na úkor zahrady či záhonků.


Než se pustíme do boje s krtkem Ačkoli panuje spousta mýtů o tom, že je krtek zákonem chráněné zvíře, není to pravda.

V zemi se narodil krtek,“ začátek známé a chytlavé písně je veselý. Pokud se nám ale na zahradě rozmnoží krtek skutečný, už to tak veselé není. Ochránit zahradu můžeme různými způsoby a není nutné vždy sahat po nepříjemné chemii.


Navíc usmrcení krtka nedoporučujeme, chrání ho zákon. K vyhledání kořisti používá sluch a čich, zeminu vyhrabává dobře uzpůsobenýma silnýma předníma nohama s deseti prsty. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky