úterý 27. června 2017

Jabloň purpurová

Velký keř až menší stromek s tmavě červenou, někdy lesklou kůrou a bronzovými nebo hnědočervenými mladými listy. Velké květy jsou při rozkvétání. Listy sú tmavočervené, kvety vínovočervené a. Dobrý den, Na okrasné jabloni (malus x purpurea) se miobjevili fleky a některélisty úplně opadaly.


Vytváří statné keře až stromky s letorosty tmavě purpurovými a lysými. Je pokryta hustými ozdobnými listy.

Na jaře se obalí velkým množstvím pěkných. Květy karmínově červené, plody tmavě. Tmavě zelené listy s nachovými žilkami, na rubu červenozelené. Okouzlí vás růžovými květy a žlutými plody s červeným líčkem.


Botanicky patří jabloň domácí (stejně jako ostatní druhy jabloní) do čeledi růžovitých ( Rosaceae ). Je tedy příbuzná například hlohům, růžím a řadě dalších ovocných dřevin – slivoním, meruňkám, broskvoním, hrušním, mandloním ale třeba i ostružiníkům atd. Navyše ich pestovanie je celkom jednoduché. Výrazná okrasná jabloň s červeným květem, fialovým listem a tmavě purpurovými plody.


Zajímavý doplněk zahrad i veřejné zeleně který však potřebuje.

Vítáme Vás v elektronickém katalogu rostlin. Katalog je určen k poskytování informací o nabízených rostlinách v našem zahradnickém centru. Neméně záleží i na tom, zda máme pro jabloň dostatek místa. Například odrůda ‚Pomzai‘ dorůstá jen do výšky metru, což znamená, že je vhodná i pro pěstování v nádobě. Tato odrůda vám na jaře nabídne bílé květy a na podzim ji začnou zdobit půvabné drobné oranžové plody, které na stromě vydrží až do zimy.


Z ovocných druhů lze při zasvěceném výběru a uspořádání vytvořit velice pěknou okrasnou i užitečnou zahradu nebo její část. Vytvára hustú korunu a okrasné listy. Na jar počas kvitnutia vytvára veľké množstvo pekných, ružových kvetov. Na ich mieste následne vyrastá veľké množstvo drobných, intenzívne červených plodov, ktoré na konároch zostávajú dlho po opadaní listov.


Rastlina sa dokonale uplatní v domácich záhradách a tiež ako prvok mestskej zelene. Jabloně v sadu rozkvetly. Symfonie v zimní zahradě II Náhledy.


S AGÁTOM OPATRNE Intenzívne voňajúcou drevinou je aj agát biely (Robinia pseudoacacia), ktorý tiež láka včely a je medonosný. Sázka na jistotu: sakura a jabloň. Japonci se dokážou obdivovat i jedinému řídce kvetoucímu ovocnému stromu. Symbolizuje pomíjivost věcí a plynutí času. Nám podobně poslouží narůžovělé květy obyčejné jabloně.


V mnoha zahradách dožívají staré exempláře, které třeba sázel ještě děda, a nijak zvlášť už neplodí. Malus x purpurea Pendula.

Na podzim se tvoří drobná temně purpurová jablíčka, která na stromě vydrží dlouho do zimy. Nejlépe roste v hlubších, živných půdách dobře zásobených vodou. Ideální je slunné stanoviště, v polostínu bude kvetení a následně i vybarvení plodů slabší.


Zimní odrůda,zraje v září,skladovatelnost do prosince,v chladírně i déle. Je to úrodná,pravidelně plodící odrůda. Rezistentní proti strupovitosti. Kromě jílovité a zamokřené půdy se okrasná jabloň vyrovná téměř se vším, ideální je ovšem hlubší a na živiny bohatší půda. Sucho snášejí jabloně obstojně.


Vždy je ale dobré se dopředu zamyslet a pečlivě si vybrat konkrétní druh. Okrasná jabloň, to je oblak květů zjara, barvitě olistěná korunka v létě a podzim ve znamení zářících miniatur jablíček. K tomu se červená, purpurová či oranžová jablíčka umí pevně držet větviček a zdobí tak zahradu až do předjaří.


Ako sa cítite, ak si unavení sadnete pod starý dub, lipu alebo pod obyčajnú jabloň ? Pod ochranou stromu akoby odpočinok naberal na intenzite. Myšlienky sa ľahko zatúlajú a starosti rozptýlia. Taký čas sa iste tiež odčíta.


Bližší lokalizace u autobusové zastávky na Dlouhé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky