čtvrtek 29. června 2017

Mučenka množení

Má ráda slunce, závlahu a teplo. V bytě můžete pěstovat několik druhů. Tato rostlinka má nejen krásné květy.


Passiflora edulis – mučenka jedlá Jeden z nejvýznamnějších ovocných druhů je známý pod názvy granadilla nebo maracuja. Pochází, stejně jako předchozí druh z Brazílie, kde se pne po kmenech stromů do výšky až několika desítek metrů a vzhledem ke své mohutnosti je vhodnější pro zimní zahrady nebo skleníky. Jsou to nejčastěji popínavé liány s dekorativními květy a jedlými plody, které se těší značné oblibě.


Okvětní lístky, celkem deset, symbolizují deset apoštolů, blizny představují hřeby použité k Ježíšovu ukřižování a liány mají připomínat bičování. I v současné době se s velkou oblibou pěstuje jako pokojová rostlina. Bojíte se, že se vám zahrada promění v poušť, na níž nevydrží nic živého?


Za dobrou péči se odvděčí oslnivými květy a někdy dokonce i lahodnými plody. Pěstovat můžete mnoho druhů poměrně nenáročných mučenek. V prvním roce u řízkovanců nedodržujeme zimní klid. Dnes je známější spíše pod názvem maracuja.


Vybrat si můžeme z pestré nabídky velikostí i barev květů. Přečtěte si více o pěstování mučenek. Nápadné jsou především velké květy. Více o ní vám řekneme v našem. Pouze se po nich tiše plíží a míří ke svému největšímu cíli – slunci.


Mučenka jako ovoce a léčivka. Listy jsou spíše menší, podlouhlé a tmavozelené. Na první pohled na však upoutají květy, jež vyrůstají z jejich paždí.


Pro tvorbu květů je nutný dostatek světla, jinak se špatně vybarvují. Rostlinu přesazujeme každý rok vždy na jaře. V létě je optimální teplota kolem 20°C, v zimě postačí 8-10°C. Kromě toho je však mučenka pěstována i jako okrasná rostlina. Množení rostlin je logicky mnohem levnější způsob, jak přijít k novým exemplářům, než stále nakupovat nové a nové jedince.


Pokud se vám podaří získat větší počet namnožených rostlinek, můžete je vyměnit s ostatními pěstiteli. Vzájemně si tak dopomůžete k větší rozmanitosti pěstovaných druhů. Nejvíce se používají dva způsoby : výsev semen a řízkování Výsev - zakoupené plody rozřízneme a dužninu necháme v hrnečku nakvasit asi 3-dní. Obří mučenka Pasiflora Alata květy této obří mučenky jsou skutečně až 15cm velké a velice příjemně voní.


Vejčité plody mohou dosáhnout hmotnosti i. Jako náhrada při pomáhání odvykání kouření se dají použít sušené listy mučenky nejen pro potřebu „něco dělat s rukama“, ale protože mučenka má mírné euforizující účinky, které se tímto využijí. Zná se také použití mučenky při průjmech, akutní mánii a křečích. Nejste přihlášen(a) atlas. Juka - Yucca a její pěstování, množení , hnojení Jak zalévat Juka – Yucca - zálivka, Juka – Yucca a její půvo Hnojení Juka – Yucca, Druhy Juka. MNOŽENÍ řízky - na jaře postranními řízky se dvěma páry listů v teplé množárně nebo při 25°C.


Speciální substrát pro výsev a množení Substrát je určený pro vysévání a počáteční pěstování rostlin. Je velmi oblíbený pro své vynikající vlastnosti: obsahuje rašelinu a písek s upravenou reakcí a je také obohacen o živiny a stopové prvky, které mají výrazně pozitivní vliv na zdravý vývoj rostlin. Jak vznikl název mučenky Velmi inspirativní je vznik názvu rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky