úterý 27. června 2017

Muchovník pěstování

Nevadí mu mrazy, dobře zvládá i sucho a. Snáší vedra i mrazy, je odolný vůči chorobám i škůdcům a nenáročný – ideální rostlina pro užitkovou a okrasnou zahradu v jednom. Je vhodný pro pěstování na terasách v nádobách. Edelweiss ( Amelanchier ovalis Edelweiss ) – měl by mít trochu lepší chuť než Helvetia, jde ale o trochu větší keř kolem metrů.


Jenybelle ( Amelanchier ovalis Jenybelle ) – keř by měl mít plody sladké i před plným dozrání, neodnožuje tolik. Na pěstování jsou tyto keře nenáročné a navíc patří mezi dlouhověké.

Oblastí jeho původu je západní Kanada a severozápadní část USA. Je naprosto nenáročný na pěstování, největší péče je při pravidelném prořezávání. Pakliže si vyberete zrovna tento keř, pamatujte na to, že Vaši zahradu může zdobit až let.


Amelanchier neboli muchovník je původní rostlina kanadských prérií, v Kanadě je pěstován v mnoha odrůdách na plantážích. Dorůstá do výše několika. Při vysazování dodržte odstup minimálně metrů od dalších keřů či rostlin. Rod muchovník (Amalenchier) zahrnuje asi druhů keřů nebo malých více kmenných stromů z čeledi růžovitých.


Tato dřevina, původem ze Severní Ameriky, je však v českých zahradách velmi oblíbená také proto, že se takříkajíc „pěstuje sama“.

Zde je i nyní nejčastěji pěstován. V Evropě se na pěstování muchovníku ve velkém doslova vrhlo Polsko, kde se rozběhl zároveň i výzkum a vývoj pěstitelských technologií a šlechtění nových odrůd. Jedním z poměrně známých keřů, které zdobí mnohé sady a zahrady, je bezesporu muchovník. Tento keř dorůstající se úctyhodné výšky až metrů.


Nejznámější jsou u nás muchovník lamarkův, kanadský, olšolistý a oválný (vejčitý). Jedná se o keř, který si můžete vsadit do své zahrady a sklízet z něj. Plody jsou typicky sladkokyselé, modrofialové, mají mírně zploštělý tvar. V létě přináší příjemně sladké plody, dozrávají postupně.


Když se řekne muchovník, člověk neznalý věci si pravděpodobně představí nějakého podivného živočicha. Třeba obdobu mravenečníka. Přitom se jedná o nenáročný opadavý kvetoucí keř s intenzivním podzimním zbarvením listů. Nejlépe se mu bude dařit v lehkých, vlhkých, úrodných, dobře propustných, neutrálních až kyselých půdách.


Plodí už třetí rok po výsadbě. Jeho plody připomínají svou tmavě modrou barvou borůvky. A také se mu říká indiánská borůvka či saskatonberry.


Slyšeli jste již o keři jménem muchovník ? Nebo sna říká vám něco pojem americká borůvka? Obojí představuje zajímavou dřevinu, která nachází v.

Lamarckův) - tvoří vícekmenný strom, listy jsou zašpičatělé při rašení mají bronzový nádech, později jsou zelené, rub je. Diskuse - zanechat komentář Zrušit odpověď. Please enter your comment! V závislosti na chladné oblasti jeho domoviny se stal velmi odolným na nízké a mrazivé teploty. Keř je listnatý, opadavý.


Po naroubování pozorujeme po určité době slábnutí růstu. Muchovník: Pěstování Napsal jezzina 1.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky