pondělí 19. června 2017

Čínská pažitka

Patří mezi dlouholeté vytrvalé byliny a neměla by chybět na žádné zahrádce. Spočiatku sme pestovali zeleninové planty, letničky, trvalky a. Pestuje sa hlavne pre zber veľmi voňavej a chutnej vňate, hoci konzumovať môžete prakticky celú rastlinu. Osivo vysejte do dobre vyhnojenej pôdy v apríli.


Je to trvalka chuťou a pripomína možno známejší medvedí cesnak ale má oproti nemu viac výhod - nezaťahuje listy, poskytuje viac úrody.

Zbierame podľa potreby zrezávaním vňate. Dlouhým vařením totiž ztrácí svou specifickou vůni i chuť. Někdy se také nazývá česneko-pažitka. Má vysoký obsah vitamínu C. V Evropě je pěstována, jako okrasná rostlina. Má výraznější aroma a chuť a je hojně.


Má velmi dekorativní květenství VIII-IX, přitahující velké množství užitečného hmyzu.

Díváte se přes plot k sousedovi a říkáte si, jaký má asi fígl, že je jeho trávník tak krásně zelený? Jednou možností je, že využil travní koberce. KURIOZITY“, jedná se ale o „seriózní“ zeleninu, která má všechny předpoklady zabydlet se natrvalo na českých zahrádkách. Obecně platí: čím je u pažitky pevnější poupě, tím je kvalitnější. Sklízíme podle potřeby seřezáváním natě.


Jeho domovinou je Asie, kde se těší velké oblibě v tamní kuchyni. Lidově česneko- pažitka je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až cm. Má plochou nať s jemným česnekovým aroma a vysokým obsahem vitaminu C. Pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii.


Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich. Zdraví prospěšné jsou i éterické oleje v pažitce obsažené. Dále podporuje chuť k jídlu, dokonce i snižuje krevní tlak.


Vysazujeme ji na slunné stanoviště do humózní propustné půdy s dostatečnou vlhkostí. Listy sytě zelené, ploché s. Oproti pažitce pobřežní má výraznější chuť s nádechem česneku.

Pokud ji pěstujeme jako rostlinu v nádobě, můžeme ji dodávat živiny jako pokojovým rostlinám ve formě hnojivového roztoku. Roste divoce na vlhkých místech. Konzumovat lze prakticky celou rostlinu. Odrůda Neko obsahuje vysoký obsah minerálů a vitamínů.


V balíčku o hmotnosti 0. Jelikož se tato odrůda pažitky nejčastěji pěstuje v jihovýchodní Asii, je známá též jako pažitka čínská. Pažitka s příchutí česneku. Díky své aromatické chuti připomínající česnek se tato pažitka přidává do omáček všech druhů. V této době jsou její rourkovité listy jemné a mají intenzivní aroma.


Na stanovišti vydrží až několik let. V kuchyni má pažitka široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Vytrvalá trsnatá rostlina s poměrně malou cibulkou.


Po dlouhé zimě je vítaným zpestřením našeho jídelníčku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky