úterý 12. ledna 2016

Jak zmrazit zeleninu

Zeleninu nakrájejte na růžičky a krátce oblanšírujte. Růžičky uložte volně do sáčku. Rozmrazený květák i brokolice dobře chutnají opečené, v nákypech nebo také polévkách. Omytou a očištěnou mrkev můžeme blanšírovat asi minuty.


Lze ji nakrájet, ale i ponechat v celku.

V létě si užíváme spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, zatímco v zimě máme smůlu. Kuchyňsky připravenou zeleninu vložíme do cedníku a ponoříme na minutu do hrnce s vroucí vodou. Jak blanšírovat zeleninu. Poté cedník vytáhneme a ihned propláchneme pod studenou vodou.


U kořenové zeleniny přidáme trochu času navíc – podle velikosti minutu až dvě. Díky tomu zelenina si udrží nejen barvu ale také svou pevnost a je mnohem chutnější i po rozmrazení. Pokud nemáme cedník, můžeme použít např.


Nejpohodlnější je zmrazit zeleninu rozloženou na nějakém tácku a teprve potom ji překládat do sáčků – díky tomu se nám neslepí do jedné obrovské koule a později se s ní lépe pracuje.

Každý sáček či misku bychom měli označit datem, kdy byl připraven. Proč zmrazit ovoce a zeleninu ? Protože vám to ušetří spoustu času a navíc budete jíst zdravě. Všeobecně se dá říct, že zmrazit můžeme jakoukoli zeleninu. Protože většina z nás nevlastní hned několik velkých pultových mrazáků, ale používá. Sezóna čerstvé kořenové zeleniny, kukuřice, pórku, květáku, brokolice, růžičkové kapusty a další je v plném proudu, z lesa nosíme košíky hub.


Blanšírovanou zeleninu pak vložíte do mikrotenových sáčků nebo dóz a ihned vložíte do mrazáku. Které druhy zeleniny se vyplatí mrazit? Zmrazujeme zásadně kvalitní, zralé, tvrdé a dobře vybarvené ovoce. Nejprve samozřejmě meruňky dobře omyjeme, rozkrájíme na půlky a odstraníme pecky. Nejsnadnějším způsobem by bylo zmrazit meruňky jednoduše nasuch.


Před zamrznutím je důkladně umyjte, osušte, vyrežte pedikule a, pokud existují, poškozené místa. Nyní víte, jak zmrazit zeleninu na zimu. Zbývá jen provést několik jednoduchých akcí a můžete si vychutnávat letní noty v chuti vařených pokrmů po celý rok.


Nejlepší je samozřejmě konzumovat dary zahrádky čerstvé, ale určitě mi dáte za pravdu, když řeknu, že se to prostě nedá zvládnout, natož když jste v rodině třeba jen dva. Tak vydrží zmrazená až rok, jinak je to jen 3-měsíců. Dělejte si takové porce, které využijete najednou.

Ideální je sáček zavakuovat. Když necháte v mrazáku otevřený sáček, nasaje okolní pachy a znehodnotí chuť zeleniny. Dá se sice říci, že všechnu zeleninu je možné dusit (tak jako jakékoliv jiné jídlo), ale některé druhy se k tomu hodí lépe, než jiné, a každá zelenina potřebuje k přípravě jinak dlouhou dobu. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Chcete-li zmrazit zeleninu tak, aby si zachovala cenné látky, které obsahuje a také svěží barvu, je nutné dodržet postup při zmrazování i rozmrazování a. Vzpomínám, jak vždy mrazila moje babička maliny. Prostě pamatujte, že čím víc času přípravě na mrazení věnujete, tím víc se vám to poté vrátí při použití dané suroviny v budoucnu. Před časem byl na našich stránkách článek na téma jak zmrazit zeleninu a ovoce, aby se nám kvalitní letní a podzimní nabídka uchovala i na dobu, kdy na. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Před krájením je zbavte jádřinců, pecek.


Mrazení je jedním z nejoblíbenějších způsobů uchovávání masa, ovoce, zeleniny a bylinek, protože je rychlé a zdravé. Návo jak zmrazit ovoce, zeleninu a houby. Nejdůležitější je zeleninu sklízet, když je opravdu zralá a zdravá. Kousky které se nehodí na uskladnění můžete třeba usušit, zavařit a nebo přednostně zpracovat v kuchyni. Pro další použití zeleninu nerozmrazujte!


Dejte do nádoby trochu slané vody, vysypte obsah sáčku, přiklopte poklicí a po zahřátí roztrhejte zmrzlý blok na menší kousky. Nevařte příliš dlouho, měli byste z paprik i rajčat kaši. A nikdy to, co rozmrazíte, nedávejte znovu zmrazit.


Než mrkev natrvalo uložíte do mrazáku, musíte ji očistit a krátce nechat blanšírovat, aby se zbavila potenciálně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky