pátek 22. května 2015

Rakytník využití

Nebývalý „boom“ používání této bylinky ovšem nastal především na konci 20. Má totiž velmi pestré možnosti využití. Je velmi přizpůsobivý a snese téměř každé podmínky.


Rakytník je velmi nenáročná rostlina. Nevadí mu mráz, vítr, sucho, nemá. Protože zatím vědci nepotvrdili možnost předávkování, nedoporučuje se konzumovat více než bobulí denně.

Množstvím karotenu se dokonce rakytník vyrovná mrkvi. Využití listů rakytníku. Ty pomáhají v péči o poškozenou pokožku a hodí se i pro malé děti. Používají se nejčastěji ve formě mastí nebo olejů. Užívá se především při chorobách žaludku a střev, a to 1-lžičky denně.


Byly u něj též objeveny protinádorové účinky. Nejen plody, ale i ostatní části rostliny mohou být využity v přírodní. Výborné jsou marmelády a džemy.


Tato směs se používá jako příloha k jídlu.

Zachovat si zdraví znamená začít včas řešit s léty přibývající poruchy ve vašem organismu. Lidé, kteří na své tělo myslí, uvažují nad tím, jaké. V přírodě se vyskytuje jen řídce v místech, kde není vyloženě u silnice a bylo by možné jej sbírat. Proto je lepší rovnou si jej pěstovat na zahradě.


Ideální je vysadit jeden samčí a více samičích, které nám budou plodit. Vzhledem k tomu, že k opylení dochází pomocí větru, je dobré zasadit opylované samičí rostliny po větru (od opylující samčí rostliny). Tato keřovitá rostlina nabízí širokou škálu látek, které pomohou při rekonvalescenci a prevenci.


Již z předchozího výčtu prospěšných látek, jež rakytník obsahuje, je zřejmý jeho pozitivní vliv na obranyschopnost organizmu. Kniha rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti je o unikátní a neprávem přehlížené rostlině. Plody rakytníku mají např. K dostání je také ve formě denního krému pro hydrataci, vyhlazení, tonizaci a zdravý vzhled pokožky.


Bylo prokázáno, že rakytníkový olej díky stereolům v něm obsaženým stimuluje regenerační procesy a urychluje hojení ran. C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. Teď když již víme, proč bychom měli mít rakytník doma, měli bychom si také povědět něco o tom, jaké jsou možnosti jeho uchovávání.


Jedná se o velmi užitečnou rostlinu s všestrannými možnostmi využití. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Existují dokonce záznamy, které potvrzují využití rakytníku k léčebným účelům již ze starého Řecka – a to už je pořádný skok do minulosti.


Není náchylný na nemoci či škůdce, pouze občas se mohou vyskytovat mšice. Dle odrůd dorůstá asi - m výšky.

Dieta při užívání Warfarinu. Doma si můžeme vyrobit rakytníkový sirup, likér nebo džem. Sušeným a rozemletým rakytníkem lze ochutit med. Přezdívá se mu také citroník severu nebo rostlina budoucnosti, protože obsahuje.


Možnost využití na výrobu šťáv, nápojů, přísada do čajů místo citrónu, z jader olej. Je dvoudomý – úrodu vám zajistí až vysazení samčí i samičí rostliny. Olej z rakytníku řešetlákového se často využívá pro ošetření pokožky a masáže. Původní domovinou rakytníku je Čína, Mongolsko a Sibiř, nyní je rozšířen po celé Evropě.


ADAVO Velký Osek – náš dvorní dodavatel sazenic rakytníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky