pondělí 25. května 2015

Kytky trvalky

Trvalky patří mezi nejvděčnější zahradní rostliny. Péče o ně není příliš náročná, stačí je jen vysadit, pak už rostou v podstatě samy. Poradíme vám, jak si je rozmnožit a jak se o ně postarat, aby vám v zahradě vydržely kvést a vonět co nejdéle.


Běžná půda, svěží nebo suchá půda, to jsou vhodná stanoviště pro tyto rostliny. Patří sem velkokvěté druhy (pivoňky, floxy) a také trvalky dlouhokvetoucí (krásnoočko, kakost ´Rozanne´).

Patří sem řada květin, bylinek, jedlých rostlin, kvetoucích trvalek, trvalky dobře množitelné, rozrůstavé a mrazuvzdorné. Také trvalky nostalgicky spojené se starými časy našich zahrad. Krátce žijící trvalky, jako jsou krásnoočka, kokardy nebo vlčí boby, ze zahrádky tiše zmizí klidně už po třech letech.


S dlouhověkými trvalkami se ale na stejném místě setkáme ještě za deset, patnáct, často i více roků. Musíme však vědět, co jim vyhovuje a kolik potřebují světla. Balkonové květiny, pěstování a péče, bylinky, trvalky , letničky.


Jak proměnit nevzhledné balkony a terasy v příjemná místa se záplavou balkonových. Na výběr máte jak jednoleté rostliny, tak trvalky.

Pro všechny platí, že potřebují dostatek světla, ale nesnáší to přímé. Opatrní také musíte být při zalévaní – ideální je pro ni vlažná voda a důležité je zalévat je i spodem, nikoli na listy! Veľkosť kvetinového záhona je rôzna.


V zásade platí: čím väčšia záhrada, tým väčší by mal byť záhon. Najmenšia šírka je m. Výběrem pěstovaných trvalek bychom chtěli upozornit na to nejlepší, co nekonečná škála kultivarů trvalek nabízí. Podstatnou část produkce tvoří tzv. Letní trvalky s maximálním efektem a minimální péčí Autor: Thinkstockphotos.


Pro ty, kteří chtějí svým květinovým záhonům věnovat minimální péči, jsou ideálním řešením trvalky. Květiny Šíblová - zahradnictví a eshop. Nabízíme skalničky a trvalky , letničky, byliny, trávy a okrasné keře. Krásná trvalka, ozdobná jak listem, tak květem.


Především se dobře uplatní na polostinných místech, ale snese i hluboké zastínění. Některé mohutnější trvalky nebo traviny ale nejlépe vyniknou samostatně. Mezi rostlinami nebo skupinkami rostlin by mělo zůstat tolik místa, abyste si měli kam postavit košík na plevel nebo židličku, abyste se o záhony mohli pohodlně starat. V zimě si s nimi pohraje sníh a námraza a je nač co koukat.


Zajímavě v zimě působí i některé zahradní prvky – zde vzadu vykukující zahradní oblouk, který slouží jako opora na popínavé růže.

Rostou jako letničky, trvalky i keře. Nejčastěji se pěstuje letnička slézovec trojměsíční ( L. trimestris ), který se vysévá přímo na smíšený květinový záhon. Jako trvalka se pěstuje slézovec durynský ( L. thuringiaca ) s červenorůžovými květy. Na jaře kvetoucí trvalky jsou spíše nižšího vzrůstu a hodí se jako půdopokryvné nebo skalkové rostliny.


Vykvétají koniklece, tařice a tařičky, lomikameny, huseník, kobercové floxy, kamzičníky, petrklíče, hvozdíky, kakosty, nízké rozrazily a mateřídoušky. Kaufe Nordic Walking Flash Carbon im Preisvergleich bei idealo. Sicher durch den Winter. V případě, že je u balení uvedeno, že se jedná o směs a nejsou charakterizovány počty jednotlivých obsažených odrů obsahuje toto balení vždy minimálně rozdílné druhy. Dobrý den, chtěl bych zasadit na zahradě nějaké nenáročné trvalky.


Mám představu kvetoucích nebo jen zelených rostlin menšího vzrůstu. Před zimou však některé potřebují ochranu. Je třeba znát jejich potřeby: Poduška z listí jedněm prospěje, druhým uškodí. Rovněž je důležité trvalky sázet na správnou vzájemnou vzdálenost. Správná vzdálenost je taková, při níž vyspělé rostliny vytvářejí celistvý masív a přitom se mohou dobře vyvinout a vzájemně si nepřekážejí, tzn.


Potřebují slunce, bohaté půdy a pravidelnou zálivkou. Floxy – kytky našich babiček Omamná vůně z bohatě kvetoucích floxů ( plamenky) se kdysi linula ze zahrádek snad u každé chalupy. V dnešní době zažívají renesanci. Pěstujeme a prodáváme rostliny, okrasné keře, dřeviny, trvalky , skalničky, léčivé rostliny, jiřiny, okrasné trávy, letničky, pokojové rostliny. Lupina je oblíbená trvalka.


Výhodou je, že nevyžaduje příliš péče a krásně kvete. Díky své výšce, leckdy kolem jednoho metru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky