čtvrtek 21. května 2015

Druhy seker

Seker existuje velké množství, obecně je rozdělujeme na univerzální sekery, štípací sekery, tesačky a teslice. Na násady seker se nejlépe hodí jasan, habr, akát nebo buk. Nejrůznější druhy seker , rozdílné materiály a jiný způsob využití Když si chcete pořídit sekeru, nemusí to být tak jednoduché, jak by se Vám na první pohled mohlo zdát.


Seker totiž existuje velké množství druhů. Druhy seker Sekery dělíme několika skupin- univerzální sekery, štípací sekery, tesačky, a teslice. U seker s kompozitovým topůrkem je hlava zhotovena z uhlíkové oceli a někdy je i opatřena teflonovou vrstvou pro snížení tření a lehčí průnik dřevem.

Na násadu se používá polyamid vyztužený skelnými vlákny. Topůrko je vysoce odolné mechanickému poškození, pevné, tvrdé, bez nadsázky vás přežije. Rukojeť bývá dokonale ergonomická a neklouže v ruce, také hlava nemůže vypadnout. Tímto typem seker se prosadil jeden z nejznámějších výrobců Fiskars.


Druhy seker podle jejich využití: Kempinková - malá sekera, kterou můžete brát na výlety pod stan. Hodí se k osekávání drobných větví k rozdělání táboráku. Pri práci s obojručnou sekerou sa náčinie spravidla uchopí obojručne za porisko, ktoré je asi dvojnásobne dlhé oproti jednoručnej sekere , a rozmachom sa prenesie čo možno najväčšia sila do sekery.


Jednoručnú sekeru uchopíte do jednej ruky a môžete ňou napríklad odsekávať menšie vetvy a konáre od kmeňa. Pokud si chcete pořídit sekeru, nemusí to být tak jednoduché, jak by se Vám na první pohled mohlo zdát.

Jsou lehké s vynikajícím designem a stabilitou pro bezpečnou práci. Rozlišují se na univerzální, štípací, tesačky a teslice. Je v nich rozdíl v jejich tvaru, hmotnosti, délce, tvaru a úhlu. Většina lidí se poměrně logicky domnívá, že čím větší sekera, tím větší štípací výkon. Fiskars má v nabídce hned několik velikostí seker.


Připomeňme, že vylepšenou verzí sekery je i gilotina, známá z dob Velké francouzské revoluce, dále středověká halapartna, indiánský tomahavk či jeho tuzemská obdoba valaška. Tyto sekery byly používány jako zbraň a od seker určených pro dřevorubce či tesaře se liší. Topůrka mají delší, bývají větší a těžší a ostří mohou mít na obou stranách, případně mají na druhé straně bodec. Ceny si navíc můžete srovnat od těch nejlevnějších.


Každý druh sekery se hodí na jiný druh práce. Sekery také bývají vyrobeny z nejrůznějších materiálů. Zde je menší přehled nejběžnějších chladných zbraní: Nože- kapesní, pevné, multifunkční, vrhací atd. Dřevo hlohu je velmi tvrdé, rodový název je odvozen z řeckého krataiós, což znamená „silný“, „pevný“ a sloužilo k výrobě topor seker. Některé druhy lze použít jako okrasné rostliny.


Sekera je ruční pracovní nástroj, používaný především k opracovávání dřeva sekáním. Tamula, obsahující jantarové závěsky, kostěnou dýku, jehlici a několik. Labrys (2. pád labrydy) je termín pro oboustrannou sekeru. Starověcí Řekové v době klasické ji nazývali pelekus (πέλεκυς) nebo sagaris.


Vím, že většina seker byla u nás dnes vyprodána do minut po otevření prodejny, pilky do 2-3.

Všechny řetězové pily, štípačky, sekery , ale i kamna drtiče a. Bruk, kde se klasickým způsobem vyrábějí sekery již více než 3let. Sekera oboustranná najdete a porovnáte na Srovnanicen. Srovnejte ceny produktů internetových obchodů.


Nově přehlednější a rychlejší. CVIČENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM Morfologie a klasifikace artefaktů 4. Nářadí, šperk a součásti oděvu, ostatní Zuzana Bláhov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky