pátek 22. května 2015

Kdy sklizet česnek

Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě). K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, nejdéle zraje Benátčan. Z menších ploch můžeme česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče. Při správné sklizni a vhodném skladování můžete některé odrůdy skladovat až téměř do další sklizně. Poradíme vám nejen, kdy a jak česnek sklízet, ale také jak ho správně sušit a skladovat.


Velmi důležité je stvol s potenciálním květem ponechat u jedné z rostlin. Právě on totiž bude indikátorem zralosti česneku. To, že je česnek zralý, poznáte podle nati.


Musí být téměř suchá, maximálně zbývá 4–zelených listů uprostřed. To je ten správný okamžik, kdy je potřeba česnek sklidit. Vyberte si k tomu suché, nedeštivé počasí a vyrývejte jednotlivé řádky pomocí vidlí nebo rýče – opatrně, abyste nezasáhli paličky česneku.


Je to u něj velmi podobné jako u cibule. A já prosím, jestli někdo neví, kdy , a jak dozrává česnek , který jsem zasadila na jaře. Mám ho hodně málo, koupila jsem ten český, na trhu a byly to krásné stroužky. Jenomže ho mám maloučko, a tak kolem něj brousím a okukuji. Vhodné jsou i různé druhy roštů.


Důležité je především dobré proudění vzduchu. Nesmí se sušit česnek těsně pod hřebenem střechy, kde by v horkých letních dnech mohlo dojít k jeho uvaření. Neobejde se bez něj žádné pořádné české jídlo, proto se vyplatí věnovat mu pozornost.


Kdy se pustit do sklizně? Většinou také v červenci. Pokud byste česnek nechal vykvést, následná úroda bude podstatně nižší (drobnější paličky a stroužky). Květy česneku tedy doporučujeme odstraňovat ihne jakmile se objeví.


V oblastech s mírným klimatem můžeme vysazovat česnek i na podzim. Pak může česnek dozrát, pokud má příhodné podmínky, již začátkem léta. U česneku musíme dávat pozor na správnou dobu sklizně. Pokud ji propásneme, cibule se nám v zemi rozpadne na jednotlivé stroužky, takový česnek se i špatně skladuje.


Nepaličáky sklízíme, jakmile nať začne žloutnout a polehávat. Z mého amatérského hlediska předpokládám, že česnek je již zralý ke sklizni, proto se táži na Váš odborný názor. Jedná se o Moravskoslezský kraj, Opavsko.


Když na záhoně lehne tak s poloviny, vyhrňte si rukávy. Vyzbrojte se vidlemi a opatrně cibule vyrýpněte. Nechte je rozložené po záhoně, aby proschly a zabarvila se slupka.


Pak udělejte probírku a poškozené cibule si vezměte k okamžité spotřebě. Pokud jste jej zasadili a chystáte se sklízet, poradíme vám. Zpracování česneku – sušení a jeho uskladnění. Jakmile česnek sklidíte, je vhodné ho uskladnit na suché a větrané místo, kde může doschnout. Právě jsem odlamovala všechny květní stvoly, jeden jsem nechala pro orientaci, abych věděla, kdy se postaví do pozoru.


Sklizeň česneku jsem letos trochu zaspal a tak jsem rozhodně nepatřil mezi ty, kteří by ho měli sklizený mezi prvními (naštěstí asi zaspali i zloději). Letos to asi bude také tak. Poznejte zralou cibuli na první pohled.


Cibule se sklízí podle toho, jakým způsobem ji zasadíte (existují tři běžné druhy sadby, každá dozrává jindy).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky