Chcete-li zkusit mladé lístky kopřivy jako zeleninu, pamatujte, že zcela mladé výhonky můžete jíst jako salát nebo je tepelně upravit jako špenát. Mladé čerstvé lístky prokládáme s cukrem ve skleněné lahvi. Každou vrstvu vždy řádně utlačíme.
Na slunném okně necháme stát tak dlouho, až listy pustí šťávu a rozpustí cukr. Pak černý sirup stočíme a užíváme denně ráno nalačno jednu čajovou lžičku.
Je to výborný deoxikant. Na mladé jarní kopřivy pravidelně chodily do přírody i naše babičky. V tomto čase jsou plné účinných látek, které pomohou očistit vaše.
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Kopřivy nacházíme téměř všude. Necháme okapat a na jemno rosekáme.
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané kopřivy, mírně podlijeme vodou, přidáme česnek rozetřený se solí, pepř a muškát a dusíme pod pokličkou doměkka.
Využijte tedy i vy čerstvé, mladé výhony kopřivy , zvláště na jaře, a proveďte si jednu odhleňovací kúru na odstranění odpadových látek. Budete se divit, jaký je její blahodárný účinek. Není to zas tak dlouho – nejspíš ne déle než deset let –, kdy se vzedmula vlna popularity medvědího česneku, a lidé tudíž začali plenit stráně kolem. Mladé listy kopřiv můžete použít jako obličejové napářky pro mastnou pleť. Vašim vlasům prospěje oplachování kopřivovým nálevem, který získáte podobně jako čaj, jen množství spařované drogy bude o polovinu vyšší.
Zvlášť na jaře je to vitaminy a minerály nabitá bylinka, která na vás při správném užití blahodárně zapůsobí jak zevně, tak vnitřně. Natrhejte si mladé kopřivy a na jarní únavu můžete zapomenout 24. Naše staré mami ji dokázali využít celou, od lístků až po kořínky. Nejlepší je ta mladá, bez květů. Listy otrháme a nasekáme.
Mladé kopřivy z českých luk vhodné do jarních salátů, nádivek, či na zdravý čaj. Dvě polévkové lžíce lístků dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou. Hrnek zakryjeme a necháme minut louhovat.
Pokud si chceme pročistit organismus, pijeme čerstvý kopřivový čaj dvakrát denně po dobu dvou až tří týdnů. Před dodušením přidáme mladé kopřivy. Je důležité nevařit je dlouho, aby si v sobě ponechaly co nejvíce výživných látek.
Můžeme přidat smetanu na zjemnění a před servírováním pokapat dobrým rostlinným olejem (bio řepkový, konopný, lněný, olivový – dle chuti a preferencí). Nasekané kopřivy , pampeliškové listy, pažitku a řeřichu přidáváme do polévek a salátů. Tím doplníme minerály a hlavně železo. Z čerstvých bylinek můžeme udělat i originální dressing tím, že je smícháme buď s jogurtem, zakysanou smetanou nebo sojovou majonézou.
Odvarem z čerstvých listů kopřivy si každý večer oplachujte tvář. Zmírníte tak projevy akné a zbavíte se i nevzhledných červených flíčků. Lístky krátce spařím ve vroucí vodě (cca minuty) a NEMIXUJU! Jemně nasekám a doupravím podle obvyklých postupů pro špenát.
Nechte okapat a nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte olej, osmažte cibulku, přidejte nakrájenou kopřivu, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek, vejce a na závěr smetanu. Vařením se listy kopřivy zbaví své pálivosti. Ryze přírodní hnojivo bývá mnohdy nejúčinnější a samozřejmě za něj nemusíte platit. Typickým příkladem je výluh z kopřiv nazývaný také jícha.
Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat. Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod. Podporují krvetvorbu a látkovou výměnu, urychlují hojení ran a regenerují pokožku.
Z kopřivy využijeme listy i kořen. Nať se sbírá ještě před kvetením v období od konce dubna do září, ideálně v čisté přírodě a ne někde u silnice. Někdy se sbírají pouze listy, využít se však dá i kořen.
Jde o bylinu, kterou můžete použít také jako přírodní lék na další neduhy. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Mám ráda kopřivy pro jejich super účinky na zdraví. Tak jsem zkusila kopřivový špenát bez mléka a vajíček.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.