pondělí 26. listopadu 2018

Mučenka účinky

Relax Star - navíc jsou přidány vitamíny, minerály a jiné doplňky, které jako celek mají relaxační a protistresové účinky. Pomáhá při migrénách, psychických potížích v klimakteriu, neurastenii a poruchách spánku. A také některé studie naznačují, že některé druhy mučenky mohou mít léčivé účinky. Původ mučenky pletní byste hledali v Americe, kde byla po dlouhé roky využívána v tradiční medicíně, hlavně díky svým pozitivním účinkům na spánek a nespavost. Ako sme už v úvode spomínali, pojem mučenka neoznačuje iba jednu liečivú rastlinu.


Existuje celý rad rastlín patriacich do čeľade mučenkovitých.

Vitamín C posiluje imunitní systém, protože zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, což může zlepšovat schopnost organizmu bránit se před infekcí. Tyto plody jsou jedlé, využívají je zvířata a také lidé – plody jsou velmi chutné a častokrát se jimi nahrazuje marakuja. Využití má ale celá rostlina, včetně stonků, květů a listů, která se využívá pro své léčivé účinky po celém světě. Jako náhrada při pomáhání odvykání kouření se dají použít sušené listy mučenky nejen pro potřebu něco dělat s rukama, ale protože mučenka má mírné euforizující účinky , které se tímto využijí. Tradiční, lidové využití Měla celkově zklidňující a spánek navozující účinky ( sedativum ), mírně snižovala krevní tlak ( hypertenze ), dále pak působila proti křečím jak hladkého svalstva ( spasmolytikum ), tak kosterní svaloviny ( myorelaxans ). Aké pozitívne účinky má, nutričné hodnoty a či má vplyv pri chudnutí.


Pôvodným domovom originálnej liany – mučenky – je tropická a subtropická Amerika. Rod Passiflora je veľmi bohatý, je známych dokonca viac ako 5rôznych druhov.

Je vhodná při poruchách spánku a usínání. Slouží rovněž k potlačení nervozity, především u dětí. Podle komise E se jedná o mírné sedativum. Dnes je známější spíše pod názvem maracuja. Passiflora incarnata je lianovitá rostlina, jejíchž stonek dosahuje délky až metrů.


Mučena pletní (opletní), lat. Z rostliny se používají listy, které mají léčivé účinky. Používají se v čerstvém stavu na kožní nemoci.


Nejúčinněji působí na kožní plíseň. Zmírňuje bolesti (analgetikum). Skupinové účinky dle Lékopisu: SEDATÍVUM, HYPNOTICUM, SPASMOLYTIKUM. Aby ne, když bývá k dostání v každém lepším květinářství. Plody sú veľmi chutným stolovým ovocím.


Dužina sa prisladí a vyjedá lyžičkou alebo sa plod vytlačí, nakrojí a šťava sa vypije podobne ako z granátového jablka. Pomáha pri bolestiach spojených s menštruáciou (PMS). Jej vôňa je zmesou sladkých kvetov a citrusu.


Exotická mučenka si vysloužila pojmenování přírodní anxiolytikum. Má totiž schopnost tlumit pocity neklidu, úzkosti, stres i řešit poruchy spánku.

I v našich obchodech jsou dostupné plody, kterým se říká maracuja. Listy mučenky jsou trojlaločné a dlouze řapíkaté. Květy mučenky mají bělavé až modré okvětní plátky a nafialovělé korunní plátky složené v takzvanou korunku. Krásně kvete, má analgetické účinky a navrch plodí chutné tropické plody. Rostlina, která dříve byla symbolem Kristova utrpení.


Uklidňuje a tlumí pocity úzkosti a psychického napětí , zlepšuje a prohlubuje spánek. Droga se používá jako sedativum a spasmolytikum při bolestech nervového původu, používá se při neurovegetativních onemocněních postihujících srdeční činnost. Pěstuje se zejména pro její léčivou sílu. Passion fruit – účinky na hubnutí Marakuja je, jako každé ovoce, vhodná při hubnutí. Ovoce by se mělo jíst jako doplněk kvalitního a vyváženého stravování každý den.


Sbírá se kvetoucí nať, která obsahuje významné množství harmalových alkaloidů, které mají poměrně silné sedativní účinky. Její velkou výhodou je, že není návyková. Nedoporučuje se však pacientům, kteří mají nemocná játra, a malým dětem. Dříve oblíbený nálev dnes stále častěji (vzhledem k dostupnosti) nahrazují různé extrakty a tinktury, které jsou.


V té době se také zálivka výrazně snižuje, ale kořenový bal nesmí přeschnout. Protože kvetou jen starší rostliny, je vhodnější množit mučenku řízkováním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky