středa 28. listopadu 2018

Smetanka lekarska

Smetánka lékařská je bylina známá především pod názvem pampeliška. Pro mnohé zahrádkáře je pouhým nenávistným, rychle se rozrůstajícím a. Tak jako ona zasej svými myšlenkami a činy i do nejtemnějších koutů semínko, ze kterého bude moci vykvést zářivá, radost rozdávající květina. Smetanka probouzí touhu po obdarování druhých. Nádhernou atmosféru žlutě rozzářené louky nalezni i ve svém životě, odděl důležité od nepodstatného a nenes víc, než máš nésti.


Určitě se vám už někdy stalo, že jste se potřísnili, nebo si alespoň ušpinili ruce mlékem, které pampeliška při poranění vylučuje, když jste utrhly květ či list této rostliny.

Zjistěte od ostatních pacientů zkušenosti s tímto lékem. Z jejich středu se k nebi tyčí dutý stonek se zlatavým květním úborem. Ten je složen z přibližně 2jazykovitých květů, které jsou velmi hustě vměstnány do jednoho květního lůžka. Ve všech částech smetanky jsou přítomny mléčnice, které způsobují, že po utržení rostlina „pláče“. Meduňka lékařská (latinsky Melissa officinalis) patří mezi léčivé rostliny a vyznačuje se svou typickou vůní po citrónu.


Sicher durch den Winter. Prvni videoklip kapely Velmi Kratke Vlny Namet, rezie: Rado Marcek Vytvarnik: Rado Marcek Animace: Michal Kubicek, Rado Marcek Kamera: Alan Soural Produkce Sp2: Lukas Zahor. Květy pampelišek sbírejte v bezprašném prostředí, v plném květenství.

Je močopudná a podává se při poruchách ledvin. Přitom podporuje funkci jater a žlučníku, vyhání a částečně rozpouští ledvinové a močové kameny. Snižuje hladinu krevního cukru, je velmi účinný při různých kožních chorobách. Povzbuzuje celý organismus.


Působí jako výrazné antirevmatikum. Sbírá se celá rostlina, k léčbě především kořen. Zeměžluč nať g GREŠÍK. Kromě užití v léčitelství má smetanka důležité místo v jídelníčku, neboť se z mladých listů - zvlášť bohatých na vitamín C - připravuje zdravý jarní salát.


Pijeme vlažný, šálky denně. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Má rovněž diuretický účinek.


Pro tyto zmíněné účinky je součástí čajových směsí, které se pijí při chorobách žlučníku a cukrovce (napomáhá snižovat hladinu krevního cukru). Pozitivně působí také při podpoře trávení. Přízemní listy jsou v růžici. Podporuje správné trávení.


Slovensky: Púpava lekárska. Pro léčivé účely se využívají kořeny, listy a nať smetánky lékařské, nejlépe před rozkvětem. Taraxacum officinale - pampeliška lékařská (obecná), smetanka lékařská.

Smetánce lékařské se totiž lidově říká pampeliška. Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky 70–1cm. Pampeliška a smetánka lékařská jsou jedna a tatáž rostlina. I když je pampeliška zahrádkáři často považována za plevel, opak je pravdou – je to velice účinná zelená superpotravina. Ač se to nezdá a připadá nám, že jsou všechny stejné, není tomu tak.


Hořčiny obsažené v rostlině jsou příčinou hořké chuti listů a podporují vylučování trávicích šťáv. Je trochu podobná hluchavce, patří i do.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky