čtvrtek 29. listopadu 2018

Bohyška pěstování

Pěstování bohyšek je krásný způsob, jak napravit lesní cestu. Listová barva se pohybuje od tmavě zelené až po ocelově modrou. Mnoho druhů má rozmanité listy, které zobrazují dvě nebo dokonce tři různé kombinace barev.


Bohyška je trvalka okrasná především listem, ale pozornost upoutají i její bílé, fialové nebo modrofialové květy. Na stanovišti vydrží klidně i deset let a déle.

Za celou dobu nebude pěstování Bohyšky vyžadovat žádnou speciální péči. Tato rostlina spolehlivě vydrží na stanovišti mnohem déle než deset let. Za tu dobu nevyžaduje žádnou zvláštní péči, prostě si roste, kvete a stárne tam, kde ji vysadíte. Existuje na druhů této rostliny a mnohdy je velice náročné mezi sebou jednotlivé druhy odlišit. Rozdělují se však do třech základních skupin.


Dá se pěstovat na venkově i ve městě. Zpravidla potřebují minimálně – roky na to, aby dosáhly velikosti, barvy a tvaru typických pro ten který kultivar.

Nejlépe roste v živné, humózní, lehce propustné a dostatečně vlhké půdě. Rozmnožujeme ji na jaře ještě před rašením a to dělením trsů. Bohyška není náročná na pěstování, má ráda polostín nebo stín.


U nás přezimuje bez problémů, v chladnějších okresech doporučujeme přikrýt chvojím. Bohyška na zahradě vykouzlí krásná zátiší, vyplní i stinnější kouty, a to bez velkých nároků na péči. Listy v nejrůznějších odstínech a zdobené panašováním jsou pastvou pro oči od jara do zimy. Hosta, bohyška nebo funkie – tři názvy, pod kterými najdete stejnou rostlinu, jejíž oblíbenost v posledních letech stále stoupá.


Není u nás sice žádnou novinkou, množství moderních barevných variet ovšem její popularitu násobí. Květ jsou bílé, světle fialové až lila a nachové. Bohyška - tipy na pěstování tipů pro pěstitele bohyšek Bohyšky dobře snášejí konkurenci kořenů sousedních stromů nebo keřů. Velké listy prozrazují, že rostliny odpařují hodně vody.


Proto jsou předurčeny pro (polo)stinná stanoviště. Původem jsou z Japonska a Číny, je to velmi dekorativní rostlina. Pod zemí vytvářejí tlusté oddenky, mají velké, celokrajné, široké až srdčité, v. Hosta ( Bohyška ): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej.

Bohyška ‚Anne‘ je nádherná svými lesklými zelenými listy. Jejich okraje jsou žluté, později v sezóně žluto-bílé. Kvete od července do srpna fialkovými květy, nesoucími se na vysokých stoncích. Pěstování: Trvalka vhodná pro spíše stinná, či polostinná místa, za určitých podmínek snese i krátkodobější přísun slunečního záření. HOSTA - BOHYŠKA Hosta undulata „Albomarginta“ Trvalka Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená Popis: Hosta je nazývána královnou stinné.


Hosta fortunei - bohyška Bohatý rod s desítkami kultivarů se pěstuje zejména pro mohutné dekorativní listy , zbarvené od bohaté škály zelené po nejrůznější způsoby bílého či žlutavého panašování. Jsou to slimáci, plži a hlemýždi, kteří se k bohyškám slézají ze všech koutů zahrady k nehorázným, často likvidačním rautům. Velké, srdčité, zelené listy s výraznou nervaturou, ze spodní strany lesklý. Použití: Bohyška nachází v zahradě široké uplatnění.


Jednak jako solitéra, ale také jako půdopokryvná rostlina, podrost pod keře a stromy, rostlina do nádob nebo do skupin s jinými trvalkami. Bohyška (Hosta, starší název funkie) je dobře známou trvalkou okrasnou listem. Nabídka je veliká a můžeme vybírat z nepřeberné škály druhů a kultivarů.


K tradičně oblíbeným patří ty žlutě a bíle panašované. Některé kultivary jsou i speciálně šlechtěny na velikost listů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky