pátek 30. listopadu 2018

Mucholapka podivná semena

Stratifikace je proces, kdy ve vlhku a nízkých teplotách (- 5° C) dojde k nabuzení semen k následnému klíčení. Díky původu z klimaticky podobné oblasti je pěstování této botanické kuriozity snadnou záležitostí. Původem je tato rostlina z oblasti klimaticky velmi podobné naší, především z tohoto důvodu je tudíž pěstování toho druhu mucholapky v našich podmínkách snadná záležitost. Pěstování není vůbec náročné!


Pestovanie tejto botanickej. V tomto případě se jedná o podmínky severoamerických Karolín.

Celočervená forma mucholapky podivné - při maximálním oslunění se zbarví celá do tmavě ruda - včetně řapíků listů. Mucholapka je rostlina nenáročná a je jí možné doporučit i začátečníkům. Rastlinu nehnojíme, pretože si dokáže potravu chytiť a tak potrebné živiny doplniť. Nabídka a seznam pěstovaných rostlin Seznam pěstovaných rostlin ke stažení zde.


Pěstitelská náročnost: - Druh s mírně specifickými požadavky, které lze snadno zajistit. Je proto velice populární a častěji. Radi si čas od času pochutnajú na nejakom mäsitom súste. Masožravé rostliny jsou vlastně v rostlinné říši raritou a mnoho lidí z nich má respekt.


Není však čeho se bát, což zjistíte v následujícím článku.

Je to jediná suchozemská rostlina, která loví drobné živočichy prudkým. Jako jediná suchozemská masožravá rostlina loví drobné živočichy prudkým pohybem pasti. Slavný Charles Darwin ji prohlásil za nejpozoruhodnější rostlinu světa. Přirozeně se vyskytuje v jihovýchodní části USA (J. a S. Karolína). Muchopalka Podivná (dionaea muscipula) je nejoblíbenější pěstovanou masožravkou.


Balení obsahuje 1ks semen mucholapky podivné. Jedná se o jedinou suchozemskou masožravou rostlinu, která loví drobné živočichy prudkým pohybem propasti. Známá především svou schopností bleskurychlého uzavření pastí při lapení drobné kořisti.


Při dostatku světla se středy pastí zbarví do výrazně ruda. Ak nie, začne sa opäť pomaličky postupne otvárať Ak nie, začne sa opäť pomaličky postupne otvárať a napínať,až sa po pár dňoch vráti do pôvodného aktívneho stavu. Listy sú premenené na malé tanieriky, ktoré sa pri dotyku bleskurýchlo zatvoria. Na plnom slnku sú pasce krvavo červené.


Nové pasce sa vytvárajú priebežne. Rastlina potrebuje miesto na priamom slnku pri okne, v lete môže stáť aj vonku. Táto odroda je zvláštna tým, že je červená. Preto je nenáročná, potrebuje len dostatočné osvetlenie, bohato ju stačí. Rastliny potrebujú stanovište na priamom slnku pri okne, v lete môžu byť aj vonku.


Masožravá mucholapka podivná (Dionaea muscipula) je nejoblíbenější a asi i nejznámější masožravou rostlinou díky svým unikátním pohyblivým pastem.

Důležité - neustále dodržovat zavlažovací režim a rosení. Dionaea muscipula - základní forma. Drosera capensis White Flower Kč.


V posledných rokoch jej však v prírode ubúda a stáva sa vzácnou. V celém rodu existuje jen jediný druh – mucholapka podivná. I když byste to podle vzhledu nejspíš neřekli, náleží do stejné čeledi jako rosnatky (rosnatkovité).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky