neděle 25. listopadu 2018

Pěstování celeru

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Pěstování celeru bulvového Celer je teplomilná rostlina s dlouhou vegetační dobou (1– 2dní). Pro pěstování celeru je vhodná lehčí písčitohlinitá půda s dostatečným přísunem živin a častou zálivkou. Těžší půdy jsou dobré pro hlíznatý celer, zatímco pro pěstování řapíkatého a listového celeru jsou vhodnější lehčí půdy.


Nároky na pěstování má shodné s bulvovým celerem, ale liší se podstatně vyššími požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty. Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. Velmi časté je ale i použití celeru řapíkatého a celeru listového.


Celer se využívá v různých receptech – syrový, vařený i smažený. Možná právě proto je tak oblíbený. Pěstování naťového celeru se také podobá pěstování bulvového celeru.


Takto může naťový celer přečkat zimu a na jaře se znova obrazit. Celer používali již staří Egypťané, k nám do Evropy se dostal v 17. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce.


Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi. Menší bulvy celeru můžeme sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Celer je poměrně hodně náročný na živiny (z mikroelementů na bór) a obsah vápna v půdě.


Sicher durch den Winter. V kuchyni vám rozhodně nesmí chybět. Využijete totiž jeho bulvy i listy. Celer a jeho pěstování V našich podmínkách je rozšířené pěstování pouze celeru bulvového, existují však i další druhy, například celer naťový a. Pěstování skleníkových rajčat Skleníková rajčata nekladou tak vysoké nároky na teplotu jako skleníkové okurky. Pro dosažení vysokých a brzkých výnosů je ale přesto rozhodující průběh teploty, který je přizpůsoben potřebám rajčat.


Několikadenní pokles teplot pod °C vede ke zpomalení růstu a brání oplození. V době květu a během dozrávání plodů jsou nebezpečné také. Jak na výsadbu a pěstování ? Předpěstování u bulvového celeru je nezbytné.


Pěstování řapíkatého celeru Řapíkatý celer pěstujeme stejně jako bulvový celer. Sklizeň a uskladnění mrkve Sklízení mrkve Ranou mrkev tzv. Celeru se bude líbit v záhonu, na kterém rostly luskoviny a který byl na podzim prohnojený organickým hnojivem. Bulvový celer má rád hlinitější půdy, listové a řapíkaté celery spíše půdy písčité.


Ale to nebrání pěstování v jedné zahradě, celery se s tím vyrovnají. Jak při pěstování celeru postupovat? Začněte brzy - Celer vegetuje dlouho, a proto s výsevem začněte brzo, nejlépe už v únoru. Hlavně v teple - Semena.


Celeru musíte zajistit dostatek všech živit, zejména dusíku, draslíku, vápníku a boru. Nedostatek boru způsobí srdéčkovou hnilobu, nedostatek vápníku zakrnělý růst, nedostatek dusíku slabý růstu kořenů i nadzemních částí a světlezelenou barvy listů. Nedostatek draslíku způsobí, že rostlině žloutnou a postupně zasychají listy.


Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky