úterý 27. listopadu 2018

Rakytník rostlina

Právě pojídání plodů a listů rakytníku dávalo okřídlenému koni sílu létat. Rakytník je keř s úzkými, stříbřitými listy. Dužnina plodů obsahuje olej, který se používá při spáleninách, omrzlinách, žaludečních vředech, chorobách střevních cest a regeneraci tkání při ozařování.


Bez této odrůdy Vám rakytník nebude. Větrosnubný keř má potom možnost opylení a vytvoření plodů. Obvykle se na jednu samčí rostlinu počítají dvě až tři samičí (samic může být až šest). Opylovače sázejte vždy z návětrné strany. Velmi nutné je mít rostliny,samce a samici, neboť rakytník je rostlina dvoudomá.


Rozložité větve s úzkými, stříbrošedými listy i kůrou se na podzim obalí zářivě oranžovožlutými plody. Je velmi přizpůsobivý a snese téměř každé podmínky. Nevadí mu mráz, vítr, sucho, nemá. Dorůstá do výšky až metrů.


Je to dvoudomá rostlina. Plody rakytníku obsahují velké množství vitamínů a minerálů. V lidovém léčitelství Sibiře, Mongolska i některých oblastí Číny byl rakytník znám již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě plicních. Pravdou je, že rakytník je schopen růst a prospívat v téměř extrémních podmínkách zasucha, nevadí mu vítr, nekvalitní půda ani neschůdný terén.


Netrápí ho celodenní sluneční úpal ani průmyslové exhalace. Aby ovšem nedošlo k omylu: skutečnost, že rostlina snáší dobře sucho, neznamená, že bez problémů poroste i na vyloženě chudých a trvale vyschlých. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Od dávných dob byl rakytník pro své léčivé účinky užíván v Číně, Řecku a Rusku.


Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Nová odrůda rakytníku s mírně sladkými aromatickými plody vstupuje do rodivosti. Rostlina budoucnosti, tak je nazýván rakytník řešetlákový, který bývá označovaný někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C. Proto má biostimulační účinky, díky nimž podporuje imunitní systém. Kniha rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti je o unikátní a neprávem přehlížené rostlině.


C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. V knize najdete praktické návody a recepty z tradiční i moderní medicíny. Opylování: Rostlina je dvoudomá, anemofilní (větrosnubná). Při výsadbě doporučujeme označit samce a samici pro případ úhynu některé z rostlin. Kvete ve druhé polovině dubna.


RAKYTNÍK Velký, opadavý, trnitý keř dorůstá 5-7m výšky. Výhony světle šedé, listy úzce. Odborníci nám poradí s výběrem vhodné odrůdy i optimálního počtu rostlin. Chceme-li mít pěkné keře a dobrou úrodu, je však zapotřebí navštívit nějaké zahradnictví, abychom znali původ rostlin a navíc zde obdržíme užitečné rady ohledně odrůdy a množství potřebných rostlin.


Otázka: Chceme na zahradě vysadit rakytník. Prý se ale musí vysadit samčí a samičí rostlina. Je možné s jistotou poznat, že keř je samčí nebo samičí?


Nadměrná konzumace také dle jedné studie způsobuje zabarvení pokožky do bronzova po delší dobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky