pondělí 26. listopadu 2018

Vistárie čínská

Zahrnuje druhů a je rozšířen ve východních oblastech USA , Číně a východní Asii. Jsou to dřevnaté liány s bohatými hrozny motýlovitých květů. Autor: Archiv ireceptar. Při jarní výsadbě zkrátíme sazenici na pupenů a ostatní, pod ním vyrůstající dlouhé výhony svírající ostrý úhel s hlavní osou, zkrátíme na tříoké čípky a krátký trnový obrost.


Vyžaduje teplé a slunné stanoviště chráněné před větry. Sázíme do propustné živné půdy, kterou můžeme při výsadbě ještě vylepšit kvalitním.

Kvete v období duben – květen a kvetení zopakuje ještě jednou na podzim. Lákají na jaře pozornost díky záplěvy hroznovitých květenství. Může se použit jako půdopokryvná rostlina, je mrazuvzdo. Kvete od dubna na holých kmenech bez listí.


Tato rostlina má ve zvyku se okolo opory ovíjet. Občas, zejména ze začátku pěstování, je nutné rostlině pomoci vyvázáním ke konstrukci. Kvete brzy zjara (kolem dubna) na holých kmenech bez listí. Odrůda Alba nese hrozny.


Vistárie je původem z USA.

Popis: Je to drobnější vistárie než čínská příbuzná. Její květenství jsou však bohatší a dlouhé až cm. Mají většinou sytě modrofialovou barvu. Rychle zakryje svou podpěru. Dobře zakořeněné rostliny nabízí v teplém létě spolehlivé, druhé kvetení od začátku až do konce prázdnin, tentokrát již plně olistěné.


Wisteria floribunda Shiro-noda ) - má čistě bílé květy, bujně rostoucí lijána. Chceme-li si však užívat každoroční záplavu květů a docílit ladného tvaru liány, je nezbytné vistárii v prvních letech prořezávat. Za poštovné zašlu semena vistárie.


Wistárie čínská je jedna z nejkrásnějších lián. Její výhony jsou dlouhé 9m i více. Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně. Listy jsou opadavé, střídavé, složené až ze 13. Její rozkvetlé vonící hrozny vypadají jako v pohádce o Alence v říši divů.


Plody dozrávají luscích a jsou jedovaté. Pro začátek dobrá zpráva. Vcelku nezáleží na tom, jakou vistárii pěstujete.


Ať už jsou to oblíbené druhy vistárie čínská (Wisteria sinensis) nebo. Právě vistárie čínská se řadí mezi dřevnaté liány, které si dokážou poradit v různých lokalitách.

Moc hezky vypadají především v pergole a jejím okolí. Shluky růžových, bílých nebo fialových květů dokážou vytvořit skutečně skvostné prostředí. Jak tedy na pěstování vistárie ? Vykvétá na začátku května, vydrží kvést až týdny. Je možné s ní pokrýt fasády a zdi. Také vás budou určitě hroznovitá květenství inspirovat k romantickým myšlenkám, zvláště když zvolíte druh vistárie čínská (Wistera sinensis), jejichž krása je umocněna sladkou vůní.


Je to ostatně druh, kterému se u nás nejlépe daří a když začne jaro brzy, vykvete v létě ještě jednou. Asi nejkrásnější popínavá dřevina s velmi rychlým růstem. Málo známé je její využití jako energetické dřeviny. Nasazuje nové dřevo tak.


Latinsky: Wisteris sinensis (chinensis) Popínavá rostlina, zapěstovaná na kmínku. Jedná se o pravotočivou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky