čtvrtek 29. listopadu 2018

Jezírko ve svahu

Než jsem jezírko udělal, tak jsem se taky inspiroval. Teď se můžete třeba inspirovat i vy. Filtrace je vyrobená doma velice jednoduše.


V průběhu let našeho fungování jsme získali bohatou praxi a znalosti v oboru, kde držíme krok s dobou. Koupací jezírko ve svahu Jezírko v podhůří Beskyd s koupací částí navazující na dřevěné molo.

Pohyb vody zajišťuje stálý přítok přírodního pramene z hor. V nejnižší části vlevo je šachtice s velkým filtrem, o filtraci se stará skimmer, je napojen i přepadový odtok pro případ zvednutí hladiny při deštích. Na zahradě je spousta druhů rostlin. Máte-li zahradu ve svahu , vytvořte si jezírko s vodopádem. Vybudovat ho můžete ale i na rovině.


Bublající voda zahradu nejen oživí, ale osvěží i vzduch. Zahrady ležících ve svahu mají výhody i nevýhody. Svah nabízí mnohem rozmanitější uspořádání a zajímavější vzhled.

Pokud máte zahradu ve svahu, máte trochu smůlu a hodně štěstí. Zvlněná zahrada je zajímavá, lze na ní pracovat s členitým horizontem. Její vybudování je však pracné. Dobry den, nebudu vam radit, ale popisu vam stavbu naseho jezirka ve svahu.


Predem upozornuji, ze jsme zeny. Nase jezirko ma rozmer krat metru. Ve svahu za stodolou bylo také potřeba udělat schody a tak Jiří na stavbu zídky a schodů použil staré tašky, které zbyly po rekonstrukci střechy a nebylo tedy nutné vyvážet je na skládku.


Ukázalo se to jako dobrý nápa neboť rýhy dobře odvádějí vodu. Zahrada ve svahu znamená budovat schody, schůdky a zídky v každé části zahrady. Ve svahu je vždy nutné udělat dobré základy kolem celého obvodu pergoly třeba ze ztratného bednění minimálně do zámrzné hloubky (ve spodu raději víc) a. Místo pro pergolu by mělo být rovné nebo s možností jej do roviny srovnat. Za jejich pomoci lze terén rozdělit do několika oddělených zákoutí, udělat si zahradní jezírko , kamenné zídky a další.


Celý postup spočívá v navršení přebytečné či z jiného místa odebran. Chceme-li do svahu umístit vodní plochu, máme dvě možnosti. Zahloubit do svahu plošinu a do ní zanořit jezírko , nebo plošinu s jezírkem vytvořit nasypáním materiálu ke svahu. Obvykle volíme technicky nejjednodušší kombinaci obojího.


Velké jezírko přímo před domem je schované za vyvýšenou bytelnou zídkou z kamene.

Zaujme zřetelně ohraničenou koupací zónou vybíhající do jeho středu od dřevěné paluby pod velkým proskleným francouzským oknem prolamujícím čelní fasádu domu. Roubenku U Svahu doporučujeme všem, kdo touží po pohodové dovolené, strávené v luxusu. Malá horská vesnice v kouzelné krajině, klidné a tiché místo, stylová roubená chalupa zapadající do rázu místní krajiny. Dovolenou jsme si užili jak my dospělí, tak i naše děti, které si zamilovaly poležení na peci, topení v kachlovém sporáku, koupání ve vaně na lvích. Korýtko z plastu ve spodní části svahu je nejlepší způsob, jak tomu předejít.


Umístíte-li jezírko do trávníku, bude potřebovat dlážděný okraj. Dlažba by měla být mírně pod úrovní trávníku, aby do ní nenaráželo ostří sekačky. Pozemek, na němž dům stojí, je tvořen úzkým platem vykousnutým ve vrstevnici prudkého západního zalesněného svahu , kterým o kousek výše prochází málo exponovaná železniční trať. Z vlastního pozemku je dokonalý výhled na českobudějovickou pánev s masivem hory Kleti a Blanského lesa v pozadí. Terasovitá zahrada složená s užitkové části za domem.


S aktivní zóny ve spodní části zahrady před domem. A relaxační části těsně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky