úterý 27. listopadu 2018

Jak na slimáky

Již dlouhou dobu vymýšlím, jak na slimáky. Zahrádku mám cca hektar a kolem pole a neudržovaný prostor a tak sbírání moc nefunguje. Stále ale přemýšlím nad způsobem rychlého a efektivního zabití pomocí elektřiny, něco nazpůsob paralyzéru. Dokonce jsem si u našich viet.


Pořiďte si kachny Indický běžec a máte vyřešeno. Granule na slimáky a jedno pivo.

Pokud si s hubením slimáků nevíte rady a vyzkoušeli jste už všechno, zřejmě sáhnete po chemických přípravcích, jako jsou třeba granule proti slimákům nebo parazitické hlístice na slimáky. Ještě než se k chemickým přípravkům opravdu rozhodnete, vy zkoušejte ještě pivní past. Nenechte si sežrat úrodu a pojďte se podívat jak na slimáky ! Osvědčené rady od zahrádkářů, které proti slimákům zaručeně fungují! Toto malé balení j výrobcem určeno na 40m my však s tímto balením vystačíme na velmi významně větší plochu.


Polijeme konví mírně všechny obhospodařované záhony. Pokud máte problémy na vaší zahradě se slimáky , nenaznačujeme nadpisem, že je máte jednou večer vzít s sebou s kamarády „ na jedno“ (čti na pět). Meto jak se slimáků zbavit, je opravdu hodně a vzhledem k vlhkému počasí letos možná dojde postupně na všechny.

Pár zajímavých tipů se dozvíte v článku o likvidaci slimáků přírodní cestou. Pozor na látku methiocarb, která hubí všechny další živočichy, dokonce i domácí zvířata. Mezi šetrnější chemické ochrany patří ty, které jsou na bázi metaldehydu, zaměřují se přímo na slimáky, kteří se po požití dehydratují.


Jedním z přípravků, který na slimáky běžně koupíte v drogerii nebo zahrádkářských potřebách, je Vanish. Kelímek od jogurtu zapusťte do země a nalijete do něj pivo. Záhonky obsypejte centimetrů širokým pruhem pilin, které se pak polijte kávou s lógrem nebo kolovým nápojem.


Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje. Drastický, ale účinný způsob hubení, kdy se reakcí chloridu sodného s tkání tělo slimáka rozpadá. Katka Horakova Domácnost , Hobby , Zahrada Vždy, když je zima slabší, značí to, že nebude schopna zlikvidovat zahradní škůdce, takže pak na jaře můžete očekávat invazi žravých slimáků (plžů). This video is unavailable.


Vyplněním kolonky Přihlásit k odběru novinek udělujete dobrovolně souhlas se zpracováním svých osobních údajů ve smyslu zákona č. Objevily se však postřehy, že ježci, kteří sežrali slimáky , co si předtím pochutnali na granulích, také uhynuli. Jak na slimáky : Správné bylinky a květiny kolem záhonu Olemujte záhon aromatickými rostlinami, které plži většinou nežerou, a proto je odradí od další cesty do nitra záhonu – vysad’te například šalvěj, tymián, bazalku, rozmarýn, majoránku, mátu, fenykl, petržel nebo kopr. Parazity, kteří sežerou slimáky. Pouze jimi zakujete zeleninové záhony. Pokud ovšem hlístnice nebyly skladovány v chladu, nejsou živé a nebude to fungovat.


Na takové místo dejte igelit a posolte ho. Ideální je takhle zajistit hranice mezi záhonem a travnatou plochou zahrady.

Odtud slimáci nejčastěji útočí. Pokud se vypraví na vaši zahrádku přes posolený igelit, čeká je jasná smrt. Ráno je najdete na igelitu rozleptané. Výhodou je, že je zabijete.


Nevýhodou bohužel zůstává, že se může nedopatřením (např. větrem nebo slimáky samotnými) sůl dostat i na záhony, kde by mohla poškodit rostliny. Jen málokterý zahrádkář se ještě nikdy nesetkal se slimáky. Slimáky odrazují od vstupu na zeleninové záhony aromatické byliny, především levandule, lichořeřišnice, kopr, šalvěj, ostropestřec mariánský, měsíček, kostival, pelyněk pravý, petrželka, tymián, fenykl a pažitka, z květin afrikán, chrpa, hortenzie, pivoňky nebo okrasné trávy.


Vyhýbají se rovněž česneku a cibuli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky