středa 21. února 2018

Verbena pěstování

Pěstování verbeny ze semene. Semena verben se mohou vysévat ve dvou termínech: brzy zjara nebo koncem léta. Při jarních výsevech je problémem dostatek spodního tepla pro klíčící rostlinky.


Semenáčky jsou choulostivé na přeschnutí i na přemokření, teplotu potřebují minimálně kolem dvaceti stupňů. Jedná se o letničku, pro kterou se jméno verbena používá víc, než původní český název sporýš. Verbeny patří vedle petunií, surfinií a pelargonií mezi velmi oblíbené letničky, které jsou již tradiční ozdobou našich balkonů a teras.

Pokud jí dopřejete vhodné podmínky, udělá z vašeho truhlíku nebo závěsného květináče opravdovou záplavu různě barevných květů. Její domovinou je Chile, Argentina, Uruguayi a Peru. Do Evropy byla dovezena v 17. Známá i neznámá verbena. I proto se vyplatí postříkat ji třeba přípravkem Karathane new.


Ve stínu určitě nepočítejte s tím, že by mohla verbena vykvést. Stonky jsou poléhavé, takže se hodí do okenních truhlíků či okrasných nádob. Květenství je tvořeno kvítky, které jsou uspořádány v hroznu nesoucího nejrůznější barevné odstíny kromě žluté barvy.

Verbena je značně náchylná na nejrůznější plísně. Sporýš argentinský je dlouho kvetoucí trvalkou pěstovanou na okrasných záhonech, ale také v truhlících na balkónech. Rostlina dorůstá výšky kolem. Citronová verbena v našich podmínkách nepřezimuje, proto se pěstuje jako přenosná rostlina v květináči nebo jiné nádobě.


Na výběr máte z druhů převislých, vzpřímených i druhů vhodných do zahrad. Přesnější název je sporýš, říká se jí však lépe znějícím názvem – verbena. Lippia triphylla (Lippia citriodora) Česky se jí taky říká aloiska, aloisie trojlistá.


Jižní Ameriky, Uruguaye, Argentiny a Chile. Má ráda živnou a voduzadržující směs zeminy. V době růstu verbenu štědře zaléváme. Když budete vyštipovat odkvetlé květy, stonky se více rozvětví a rostlina po celé léto nepřetržitě pokvete.


Tato květina má dlouhou dobu kvetení, nenáročnou v péči. Ampel rostliny jsou často vysázeny v dekoračních nádobách typu závěsného typu, které zdobí balkony, stejně jako venkovní terasy. Studené zimy, charakteristické pro naše klima, nejsou verbenou dobře snášeny, takže v těchto zeměpisných šířkách se pěstuje jako roční. Existuje mnoho druhů verben, nejznámější jsou převislé,pnoucí odrůdy, které jsou oblíbenými květinami pro osázení okenních truhlíků a závěsných květináčů.


Sporýš lékařský je nenápadná rostlinka, která by na zahradě nebo za oknem mnoho parády nenadělala, ale pomáhá při léčení poruch trávení, chorob močových cest a nervové vyčerpanosti. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53. Sporýš zahradní neboli verbena je letnička původem z Ameriky.

Vznikla mnohonásobným křížením různých druhů. Pokud máte chladné místo na přezimování, pro verbenu stačí i temné, je pěstování snadné. V zahradách rodinných domků, kde není problém rostliny přenést na zimu do chladných prostor, by neměly chybět krásné, užitečné a voňavé stromky, jako je myrta, vavřín nebo citrónová verbena. Dlouhou dobu zdobily jako klasické letničky především balkonové truhlíky. Tato rostlina v našich podmínkách nepřezimuje, proto se pěstuje jako přenosná rostlina v květináči nebo jiné nádobě.


Vzpřímeně rostoucí mohutná bylina s atraktivním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky