středa 28. února 2018

Pěstování tymiánu

Existuje mnoho odrůd tymiánu , pro pěstování vybíráme ty, které voní. Stačí, když není kyselá a není chudá na humus. Tymián neklade zvláštní nároky na půdu.


U písčitých a hlinitých půd je nutná nastýlka kompostu nebo vyzrálého chlévského hnoje. U tymiánu můžeme počítat s dobrými výsledky pouze na slunných stanovištích, chráněných před větrem. Na jaře, v březnu až v dubnu vyséváme tymián do pařeniště nebo skleníku. Jižní dvojče naší mateřídoušky je proslulé svou silnou, nezaměnitelnou vůní. Vyplatí se mít čerstvé snítky stále po ruce, tymián je krásná.


V zahradě je překrásná, využívá se hlavně na okraje cest, na skalky, vytváří překrásné lemování záhonů a pěšinek. Semena jsou světloklíčivá podobně, jako u stévie sladké a proto jej vyséváme na povrch a nezatlačujeme do hloubky. Pěstujeme jej na slunném místě chráněném proti prudkému větru. Bylinky jsou výtečným kořením a neměly by chybět v žádné kuchyni. Pěstování tymiánu je hračka.


Mezi oblíbené a hojně využívané bylinky řadíme tymián, který díky silné vůni pozná i začátečnický kuchař. Pro zachování aroma nehnojíme. Můžeme jej pěstovat i doma za oknem.


Pokud chceme opět uchovat jeho výrazné aroma, nepřeháníme to se zálivkou. Má drobné, světle růžové květy, netvoří jako mateřídouška nízké voňavé koberce. Poradíme vám, co vše je potřeba k pěstování tohoto voňavého koření. Kromě tymiánu obecného můžete pěstovat například i tymián citrónový.


Oba patří do rodu mateřídoušky. Jako středomořská bylinka miluje tymián světlo a slunce. Nepotřebuje příliš zálivky, proto pozor na přelití. Vyhovuje mu propustná půda. Množí se také řízkováním.


Návod na pěstování koriandru jsme zařadili na přání jedné čtenářky na našem facebookovém profilu. Přidejte se k našim fanouškům a napište nám, o čem byste si rádi přečetli rádi právě vy. Vypěstujete ho jednoduše ze semen nebo sazenic.


Vzhledem k původu ve Středozemí se jedná o rostlinu nenáročnou na vláhu. Uvítá sušší a slunné stanoviště, včetně pěstebních nádob. Ani výživa nemusí být nijak bohatá.


Při pěstování ze semen, Doporučená denní dávka tymiánu je g, těhotné a kojící ženy by se jeho užívání měly raději vyhnout. Prodej semen tymiánu , léčivé bylinky a vynikajícího koření. Skvělý pro pěstování na zahradě i na balkóně.


Více o pěstování tymiánu se dozvíš níže :-). Jaké bohatství tymián obsahuje? Ač se to zdá neskutečné, tak i tento nenápadný keřík obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek!


Z minerálů – hořčík, vá. Při jeho sklizni nůžkami odstřihněte veškeré části rostliny , které nejsou dřevnaté. Nesmíme ho však přelévat, přemokření nesnáší a hyne.


Další informace jak pěstovat tymián jsou zde. Uskladnění tymiánu je nejsnadnější pomocí sušení. Sušený tymián pak můžete odrhnout od listů a na vaření si ponechat jen listy.


Ty pak před samotným použitím jen trochu nadrhnete v rukou, aby se aroma uvolnilo. Můžete i zcela najemno nadrtit ve hmoždíři nebo mlýnku na bylinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky